Több latin-amerikai ország is fellép a nőgyilkosságok ellen

A múlt hétvégén Argentínában ismét felvonulást szervezett a „Ni una menos” („Eggyel sem kevesebb”) mozgalom Santa Rosa városában, a nők elleni erőszak ellen tüntetve, a statisztikák szerint ugyanis minden 31. órában gyilkosság áldozatává válik egy nő a dél-amerikai országban. De nem csupán Argentínát, hanem a teljes latin-amerikai térséget sújtja ez a jelenség.

Az ENSZ adatai arról tanúskodnak, hogy a világ országaiban gyilkosság áldozatául esett nők több mint a felét családtagja vagy élettársa öli meg. Kolumbiában is életbe lépett a törvény, amely önálló tényállásként kezeli a nők elleni nemi alapú gyilkosság bűntettét.

A világszervezet egyik felmérése szerint (Global Homicide Book, 2014) napjainkban a gyilkosság áldozatául esett nők több mint a felét családtagja, jelenlegi vagy volt élettársa öli meg: a nők nagyobb valószínűséggel lesznek gyilkosság áldozatai otthon, mint az otthon falain kívül. 

Nemzetközi statisztikák szerint az világ országaiban történő összes gyilkosság elkövetőinek 95 százaléka férfi. A férfiak a legfőbb áldozatok is: minden tízből nyolcnak ők esnek áldozatul. A nők erőszakos halálára vonatkozó adatok szerint a családtag vagy élettárs keze által meggyilkolt összes áldozat kétharmada nő. Globális szinten a családtagok vagy élettársak által elkövetett gyilkosságok aránya évről évre változatlan, szemben egyéb gyilkosságok arányával, amelyek lényeges eltéréseket mutatnak felmérés időpontjának és helyszínének függvényében.

A Rosa Elvira Cely-törvény

A népesség körében az afrikai kontinens után Latin-Amerikában a leggyakoribb a családtagok vagy élettársak által elkövetett gyilkosságok száma, amelynek évente közel hétezer nő esik áldozatul a térségben. 

Számos latin-amerikai ország, köztük Chile, Mexikó, Brazília és Salvador után Kolumbiában is életbe lépett a nőgyilkosságok (femicidio) visszaszorítását elősegítő törvény, amelynek „célja, hogy a nőgyilkosságot önálló büntetőjogi kategóriaként kezelje, és ezzel garantálni tudja a nők ellen irányuló erőszak és nemi alapú diszkrimináció vizsgálatát és büntetését”.

A latin-amerikai országok közül Mexikó után Kolumbiában a legmagasabb a nőket érő erőszakos bűncselekmények száma. Minden 13. percben áldozattá válik egy nő a jelenlegi vagy volt élettársa támadásának. Közülük négynaponta egy nő az életét veszti. 

Rosa Elvira Cely, miután évfolyamtársa brutálisan megerőszakolta és megverte, azonnal hívta a központi segélyvonalat, de a hatóságok sorozatos gondatlansága miatt végül belehalt sérüléseibe. A latin-amerikai országok közül legutóbb Kolumbiában kihirdetett nőgyilkosság-ellenes törvény az ő nevét viseli.

Más térségekben

A halálos áldozatot követelő erőszakos bűncselekményeknek a Csendes-óceáni térségben közel 40, Ázsiában 20, Európában pedig 28 százalékát teszik ki a családtagok vagy élettársak által elkövetett gyilkosságok. Ez évente több mint 23 ezer nő halálát jelenti ezekben a térségekben.

Megoldás: tájékoztatás és megelőzés

Az ENSZ főtitkára, Ban Ki Mun kampányt kezdeményezett „Egyesüljünk, hogy megfékezzük a nők elleni erőszakot” címmel. A több évig tartó kampány célja, hogy megelőzze, és felszámolja az asszonyok és leányok ellen elkövetett erőszakot a világban.

Szánthó Zsuzsa

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »