Nem lesznek magyar állomásnevek Szlovákiában

A Híd törvényjavaslatot nyújtott be, amely lehetővé tette volna a vasútállomások és megállóhelyek kétnyelvűsítését. A tervezetet nem fogadta el a parlament. A vasút továbbra is egynyelvű, szlovák marad.

A Híd azt szerette volna, ha a Közlekedési Hivatalnak törvényből adódó kötelessége lenne a kisebbségi nyelvű feliratok kihelyezése a vasútállomásokon és megállóhelyeken. 

A javaslat szerint ez minden olyan településen kötelező lett volna, ahol az adott nemzetiségi kisebbség olyan arányban képviselteti magát, hogy a törvények megengedik a kisebbségi nyelv használatát a közigazgatásban. Valamint található a településen vasútállomás, vagy megállóhely.

Érsek Árpád, Bugár Béla és Jakab Elemér javaslata 144 települést érintett volna. Ezek többségében az állomásokra a falu vagy a város magyar neve került volna fel, de természetesen ugyanilyen szabályok alapján a többi kisebbségre is vonatkoz(hat)ott volna a törvény. 

Az intézkedés költsége 430 ezer euró körüli lett volna.

Bumm.sk

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »