Putyin: A kelet-ukrajnai konfliktus hamarosan véget érhet

Vlagyimir Putyin az Elnöki Emberi Jogi Tanács ülésén elmondta, hogy habár a kelet-ukrajnai konfliktus végső megoldása sajnos még úgy tűnhet, hogy messze áll, reméli, hogy oldani lehet a konfliktust.

Mint ismeretes, az EBESZ, Oroszország és Ukrajna képviselői kedd éjjel a fehérorosz fővárosban közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy aláírták a fegyverzetkivonásról szóló dokumentumot.

A megállapodást Martin Sajdik osztrák diplomata, EBESZ különmegbízottja a februári minszki egyezmények megvalósítását szolgáló intézkedéscsomag kiegészítésének nevezte. A 100 milliméteresnél nagyobb kaliberű fegyverek visszavonásáról ugyanis még februárban aláírták a megállapodást a szembenálló felek. A most született dokumentum az összes harckocsi, 100 milliméteresnél kisebb tüzérségi eszköz és aknavető visszavonását írja elő a Donyec-medencében kijelölt ütközővonaltól. Sajdik közlése szerint a kivonást két, egy 15 és egy 24 napos szakaszban tervezik végrehajtani. A művelet akár már október 2-án elkezdődhet.

Olekszandr Zaharcsenko, a szakadárok önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaságának (DNR) vezetője szerdán szintén aláírta azt az előző nap született megállapodást, amely rendelkezik a 100 milliméteresnél kisebb kaliberű fegyverek visszavonásáról a kelet-ukrajnai frontvonal menti ütközőzónából.

A minszki tárgyalásokon a donyecki szakadárokat képviselő Denisz Pusilin szerdán kifejezte, hogy a megállapodás aláírásával gyakorlatilag véget ér a háború.

Kárpátinfo.net

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »