Félmillió polgár minimálnyugdíjon Szerbiában

Az idősebb szerbiai polgárok körében fokozottan elterjedt a szegénység és a társadalmi kirekesztettség, a lakhatási körülmények meg a fogyasztási struktúra pedig a társadalom többi részéhez képest sokkal rosszabb az esetükben – jelentette ki Suzana Paunović, az emberi és kisebbségi jogokkal foglalkozó iroda igazgatója október 1-je, az idősek nemzetközi napja alkalmából.

„És miközben az élettartam meg az idősek életminősége minden fejlettebb országban növekszik, Szerbiában minden tizedik idős személy a szegénységi küszöb alatt él, több mint 11 ezer 65 évnél idősebb polgár szociális segélyben részesül, és közel félmillió idős személynek minimális a nyugdíja” – magyarázta Paunović.

Szavai szerint Szerbiában az emberi jogok megsértése, a diszkrimináció, a szegénység, az erőszak és bántalmazás, valamint a specifikus intézkedések és szolgáltatások hiánya jelenti a legnagyobb problémát az idősebbek számára.

A bentlakásos intézményekben a szolgáltatásoknak a felhasználók egyéni igényeire kell irányulnia, nem pedig a szolgáltatást nyújtók szervezési szükségleteire, mutatott rá az igazgatónő, illetve úgy értékelt, hogy számos olyan mechanizmus van, amelyekkel az állam – az egészségügyi és szociális intézményeken keresztül – javíthatna ennek a kiszolgáltatott társadalmi csoportnak a helyzetén.

„Az egyik ilyen egy külön törvény meghozatala a páciensek jogainak védelméről, amely diszkriminációellenes záradékokat tartalmazna, beleértve az idősebb korra vonatkozóakat is” – szögezte le Suzana Paunović.

Az ENSZ Közgyűlése 1990. december 14-én jelölte ki október 1-jét az idősek nemzetközi napjává azzal a céllal, hogy hangsúlyozza az olyan életkörülmények biztosításának fontosságát, amelyek igazodnak az idősebb lakosság képességeihez és körülményeihez.

Kitekintő / Vajma.info

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »