Történelmi kézfogás az ENSZ-ben

Nem mindennapi esemény 1979 óta, hogy amerikai elnök vezető iráni politikussal ráz kezet. Egészen 2015-ig kellett várni, hogy ez is megtörténjen.

Barack Obama amerikai elnök és Javad Zarif iráni külügyminiszter kezet fogtak az ENSZ Közgyűlésének éves találkozóján, jelentette egy iráni tisztségviselő. Az eset jelentőségét az adja, hogy 1979 óta ez az első alkalom, hogy amerikai elnök kezet ráz egy vezető iráni politikussal. 

Az iráni tisztségviselő szerint a kézfogást nem tervezték előre. „Véletlenül történt, Hasszán Róháni elnök, az ENSZ Közgyűlése előtt tartott beszédét követően”, mondta a neve elhallgatását kérő tisztségivselő, hozzátéve, „egy pillanat alatt lezajlott, mindössze üdvözölték egymást.”

Az Egyesült Államok és az Iráni Iszlám Köztársaság viszonya a Khomeini ajatollah által vezetett 1979-es forradalom óta komoly mélyponton van. Obama elnök hivatalba lépésekor célul tűzte ki az Iránnal való kapcsolatok normalizálását, amelyet a nukleáris megállapodással bizonyos módon teljesített is: nem beszélhetünk ugyan felhőtlen kapcsolatról, de mindenképpen javult a két állam közti viszony.

Korábban komoly előrelépés volt már a két fél közti kapcsolatokban, amikor Barack Obama és Hasszán Róháni 2013-ban telefonon beszéltek egymással, illetve a nukleáris tárgyalások eleve folyamatos kontaktot igényeltek a két állam vezető diplomatái között. 

Káply Mátyás

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »