Nincs béke az orosz csapatok kivonása nélkül

Petro Porosenko, ukrán elnök múlt heti nyilatkozatában az orosz csapatok teljes kivonását és a határellenőrzés felállítását nevezte meg az ország békéjének és stabilitásának elengedhetetlen feltételeként, írja a Reuters hírügynökség. Az ukrán, az orosz, a német és a francia vezetők október 2-án Párizsban ülnek össze, ahol Porosenko a béke elérésére fog törekedni.

Az ukrán elnök szerint sem polgárháború, sem belső konfliktus nem zajlik hazájában. Agresszornak és a független Ukrajna elfoglalójának nevezte Oroszországot, valamint felhívta a nemzetközi közösség figyelmét Vladimir Putyin káros birodalmi törekvéseire. Szerinte az agresszióval nemcsak az ország szuverenitása és területi integritása került veszélybe, hanem az egész demokratikus világé. Porosenko hozzátette, hogy aggodalommal tölti el, hogy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet munkatársait az kényes területekről, mint például az orosz-ukrán határ kitiltották, ezért nem figyelhették meg a nehézfegyverek és csaptaok kivonását a frontvonalról.

Szeptember 1-én, az iskola megkezdése miatt elfogadott tűzszüneti megállapodás után Kelet-Ukrajnában csökkent az erőszak, de nem szűnt meg. Az ukrán elnök szerint Putyin megszegi a tűzszüneti megállapodást azzal, hogy máig több tízezer orosz katona és szeparatista tartózkodik a keleti Donbass régióban. Moszkva továbbra is tagadja, hogy csapatai harcban állnának a régióban. A Kreml szóvivője szerint az ott tartózkodó oroszok csupán önkéntesek.

Petre Gabriella

Friss hírek