El kell távolítani a felvidéki rovásírásos táblákat

Augusztusban több galántai járásbeli önkormányzat is felszólítást kapott a Galántai Járási Hivataltól, hogy távolítsa el a községek határában elhelyezett rovásírásos helységnévtáblákat. Ezt megelőzően már a rendőrség is kérte a táblák leszerelését. Vágán levették a táblát az eredeti helyéről, és máshol helyezik ki.

Vágán a községi hivatal alkalmazottai már eltávolították a tavaly májusban kihelyezett táblát. „Teljesítettük a kérést, betartjuk a törvényt, de a nagyjából egy méter széles, húsz centiméter magas táblát elhelyezzük a legutolsó ház kerítésére. Tudomásunk szerint Nemeskosútról ered a panasz, egy ottani lakosnak szúrtak szemet a táblák. Más információs, reklámtáblák is vannak az út mentén, azzal eddig senkinek semmi gondja nem volt” – nyilatkozta Kubica Adrián, Vága polgármestere.

A felszólítást megkapta a Vízkeleti Községi Hivatal is. Nagy Pál, a község polgármestere elmondta, egyelőre nem távolították el a táblát. Mint mondta igaz, hogy ezt az írást nagyon kevesen ismerik, de szerinte felháborító, hogy pont ez a tábla zavar valakit. „Mérlegeljük a dolgot, elképzelhető, hogy információs, fedett kis táblát helyezünk ki, abba már nem köthetnek bele” – nyilatkozta Nagy Pál. Hasonló rovásírásos üdvözlőtábla van Nádszegen is, ezt szintén kifogásolta a járási hivatal. Ez a tábla egyelőre a helyén maradt.

Martina Kredatusová, a Nagyszombati Kerületi Rendőrkapitányság szóvivője elmondta, a közlekedésrendészet rendszeresen ellenőrzi a közúthálózatot és a közlekedési táblákat, különösen a nyári szezon kezdetén. „Az információs táblák ellenőrzése során derült ki, hogy a rovásírásos információs táblák nem felelnek meg az építésügyi törvény követelményeinek, és a járási közlekedésrendészet nem adott ki engedélyt az elhelyezésükre” – tudtuk meg Kredatusovától. Arra a kérdésre, hogy más információs táblákat is ellenőriztek-e, nem kaptunk választ. A Dunaszerdahelyi járásban is számtalan helyen megtalálhatók a rovásírásos táblák, ott nem kaptak felszólítást az önkormányzatok az eltávolításukra. A rendőrségi szóvivő ezzel szemben azt mondta, a Dunaszerdelyi járás községeit nagyjából egy évvel ezelőtt figyelmeztették az illegálisan kihelyezett táblák eltávolítására.

Silvia Keratová, a belügyminisztérium sajtóosztályának munkatársa lapunk érdeklődésére elmondta, az egész járás területén végeztek ellenőrzéseket a hivatal munkatársai. Az ellenőrzéseket várhatóan jövő héten megismétlik.

Új Szó / B. Juhos Melinda

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »