Szlovákia: elöregszik Nagyszombat megye

Az átlagéletkor jelenleg 40,7 év, magasabb a születések száma, a foglalkoztatottak aránya viszont csökkent. A statisztikai hivatal adatai alapján több gyerek született a megyében, de több az idős és a munkanélküli is. Az Új Szó összeállítását közöljük.

A Dunaszerdahelyi és a Pöstyéni járás között a legnagyobbak a különbségek.

Nagyszombat megyében már régóta kiemelten foglalkoznak a népesség elöregedésével. Az átlagéletkor alakulása a Szakolcai járásban a legkedvezőbb, itt születik a legtöbb gyerek. A születési arány a Pöstyéni járásban a legalacsonyabb – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Alena Vadovičová, a Szlovák Statisztikai Hivatal szóvivője. A megyében 70 százalék feletti a foglalkoztatottak aránya. 2014-ben a Dunaszerdahelyi járásban volt a legtöbb foglalkoztatott, a lakosság 72,9 százaléka dolgozott, a Pöstyéni járás a sereghajtó, de a dolgozók aránya itt is eléri a hetven százalékot. A lakosság átlagéletkorát tekintve is a Pöstyéni járás az utolsó, itt él a 65 év felettiek 17 százaléka. Legkevesebben a Dunaszerdahelyi járásban vannak, a déli járásban a populáció mintegy 13 százalékát teszik ki a 65 év felettiek.

Az év végén 40,7 év volt az átlagéletkor, a férfiaknál ez 39,2, a nőknél 42,2 év. A statisztikai adatok szerint a férfiak és a nők átlagéletkora is 0,3 évvel nőtt. A megyében 1996-tól évente 5,5 évvel növekedett az átlagéletkor. „2014-ben 100 gyerekre több mint 103 hatvanöt évnél idősebb lakos jutott” – mondta Vadovičová. A férfiak és a nők öregedése közti legnagyobb különbséget 2014-ben rögzítették. Száz fiúgyerekre 78, száz lánygyerekre 130 hatvanöt évnél idősebb lakos jutott. „Nagyszombat megye járásaiban nem egyforma az elöregedési folyamat. 2014-ben az öregedési index legmagasabb értékét a Pöstyéni járásban mérték, a legalacsonyabbat a Dunaszerdahelyi járásban. Megyei átlag feletti értéket a Galántai és a Galgóci járásban rögzítettek” – tette hozzá Vadovičová. 2014-ben a népesség száma 1069 fővel növekedett. A gyerekek száma is évről évre nő, 2014-ben például 391-gyel. A foglalkoztatottak száma csökkenő tendenciát mutat, 1953 fővel csökkent. Az idősek 2631-gyel vannak többen.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »