Franciaország: nyomortelep felszámolás alatt

A nyolc éve létező úgynevezett Samaritaine nyomortelep került felszámolásra Párizs egyik külvárosában. A városvezetés a legkiszolgáltatottabbak számára elhelyezést biztosít. A jogvédők és a segélyszervezetek szerint a tábor felszámolása nem az előre megbeszéltek szerint történt, s így sokaknak nincs hova menniük.

Az esős augusztus 27-i csütörtökön felszámolásra került Párizs legrégebbi nyomornegyede (bidonville), mely a főváros Le Courneuve nevű külvárosa közelében helyezkedik el. A Samaritaine, mely 2008 óta ad otthon 300 roma származású és romániai embernek végleg bezárásra került. A telep felszámolása meglepetésként érte nemcsak a tábor lakóit, hanem az azokat támogató humanitárius szervezeteket és a város egyes képviselőit is. „Ez egy teljes meglepetés volt. Semmi figyelmeztetés nem volt”- jegyzi meg a France 24-nek, Mehdi Bouteghmes, a város egyik honatyája. „Augusztus 15-e óta valószínű volt, hogy a tábort felszámolják, de mindenki várta még a hatóságoktól a tábor felszámolásáról készülő társadalmi hatástanulmány eredményét”.

Hasonló véleményen van Martin Deteurtre, a Világ Orvosai nonprofit szervezet képviselője. Egyáltalán nem várták azt, hogy a tábort el kell hagynia a lakosoknak augusztus 27-i dátummal, s véleménye szerint ez az egész tanulmány nem volt más, mint szemvényvesztés. A végleges eredményt csak néhány nap múlva várták. Ehelyett augusztus 27-én egy e-mailt kapott, melyben értesítették, hogy a tábor felszámolására a hatóságok emberei kiérkeztek a helyszínre.

A tábor lakói közül 80 családból 12 családot tud az önkormányzat motelszobába elhelyezni, jegyzi meg Mehdi Bouteghmes, aki szerint ez az egész a társadalmi értékek elárulása, szégyen és egy embertelen lépés a kormányzat részéről, s nem mellesleg egy aljas húzás a kommunista polgármestertől.

Jacques Toubon, a Jog Védői szervezet képviselője még a múlt hét folyamán kérte a hatóságokot arra, hogy döntésükkor vegyék figyelembe a táborban lakó fiatalkorúakat is, akiknek – állampolgárságtól függetlenül – joguk van az iskolai részvételre. Azonban a tábor lakói nemhogy az iskoláztatás kérdését nem tudják megoldani, de sokuknak az is kérdés, hogy hol fogják tölteni a következő éjszakákat, tudható meg a France 24 riportjából.

A hatóságok részéről a Seine-Saint-Denis-i megyeháza igazgatója, Hugues Besancenot, kijelentette, hogy akik a tanulmány szerint a legkritikusabb helyzetben vannak, s akik a legkiszolgáltatottabbak, azokat támogatásban részesítik. Illetve a francia jogszabályok értelmében mindenki fellebbezhet a döntés ellen, továbbá hozzáteszi, hogy az itt lakókat augusztus 15-én hivatalosan értesítették, hogy a telep felszámolásra kerül, amit bírósági határozat hagyott jóvá.

A Le Monde megjegyzi, a tábor azért kerül felszámolásra, mert a közeli Bourget kiállítóhelyen fogják megrendezi késő ősszel a Nemzetközi Klíma Konferenciát.

A bádogvárások nem új keletű jelenségek Párizs és más francia nagyvárosok környékén. Egykoron főleg a 50-es 60-as években Párizs körül például Nanterre-ben, illetve Lyon és Marseille környékén is ilyen bádogvárosokban (nyomornegyedekben) laktak a munkások és az országba bevándorló főként algériai és portugál vendégmunkások jelentős része. A bádogvárosok a 70-es évek folyamán felszámolásra kerültek, s a lakosság nagy részét, összkomfortos lakótelepekbe költöztették. Ennek ellenére ezek a nyomornegyedek időről időre még mindig fel-feltűnnek a francia nagyvárosok környékén.

Sztenikó Rezső Frigyes

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »