Megkoszorúzták Petőfi Sándor szobrát Ungváron

Ünnepélyesen megkoszorúzta péntek este Ungváron Petőfi Sándor nemrég megrongált szobrát Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára.

A kétnapos hivatalos ukrajnai látogatáson tartózkodó helyettes államtitkár az Ungvár belvárosában álló Petőfi-szobornál elmondott beszédében hangsúlyozta: „ma azért gyűltünk itt össze, mert ismét a tudatlanság és békétlenség áldozata lett a magyarság egyik szimbolikus személyének a szobra. Aki pedig egy nemzet szimbólumát gyalázza, az az egész nemzetet megsérti. Ezt a sértést vissza kell utasítanunk”. Hozzátette: ezúton is köszöni az ukrán hatóságok intézkedését, amelynek köszönhetően a vandál cselekedet elkövetőjét elfogták.

A politikus kiemelte: „a magyarok emlékét ezer esztendő történelme őrzi Kárpátalján, az évszázadok viharai megedzették, mint a kardot a tűz és a pörölycsapások az itt évszázadok óta ruszinokkal, ukránokkal, szlovákokkal és más nemzetekkel békességben együtt élő magyarság lelkét”. Számos történelmi és sorsfordító időben bizonyítottuk, hogy megállunk a saját lábunkon, és ugyanakkor hűségesek vagyunk ahhoz a földhöz, amely olykor úgy mozgott alattunk, mintha földrengés rázta volna meg – fogalmazott.

Mint mondta, a világ most újra békétlenséget mutat, hamis politikai, gazdasági, társadalmi célok mentén szerveződő rettenetes háborúknak és újkori népvándorlásnak vagyunk az elszenvedői, szemtanúi.  Úgy vélte, egy ilyen krízishelyzetben különösen értékes kincs az egymás iránti bizalom, melynek egyik alapja a kölcsönös tisztelet. „Erősítsük meg a nemzetek közötti kölcsönös megbecsülést, őrizzük meg együtt a békét és a szabadságot, mert ez minden itt élő ember érdeke” – zárta beszédét Latorcai Csaba, aki útban Kárpátaljára a Vereckei-hágón felkereste és megkoszorúzta a magyar honfoglalási emlékművet.

Ukrajnai látogatását értékelve a helyettes államtitkár az MTI-nek kifejtette: útjának a fő célja az volt, hogy csütörtökön részt vett a délnyugat-ukrajnai Kamjanec-Pogyilszkijben a magyar kormány által állított holokauszt-emlékmű felavatásán. Fontosnak nevezte, hogy találkozott és megbeszélést folytatott Hmelnickij megye kormányzójával és Csernyivci megye helyettes kormányzójával, akikkel áttekintette a kulturális együttműködés fejlesztésének, a testvértelepülési kapcsolatok kialakításának a lehetőségeit, valamint a gazdasági együttműködés előmozdításának kérdéseit.

A magyar-ukrán kapcsolatokat érintve Latorcai Csaba emlékeztetett arra, hogy a magyar emberek, Magyarország kormánya kezdettől fogva kiállt Ukrajna szuverenitása, területi egységének megőrzése mellett, és tette ezt nem csupán a szavak szintjén, hanem konkrét cselekedetekkel humanitárius segélyek, családok támogatásának vagy gyermekek üdültetésének a formájában. A kárpátaljai magyarság helyzetéről szólva hangsúlyozta: nagyon fontosnak tekinti a másik nemzet és kultúra tiszteletét, tolerálását, hiszen – mint fogalmazott – ezt joggal várja el Ukrajna a keleti határainál, és ugyanígy joggal várják el a kárpátaljai magyarok az ország nyugati határánál. „Ebben az elvárásban felsorakozik mögéjük, melléjük Magyarország, a magyar kormány. Nem tűrjük, visszautasítjuk az ilyen (az ungvári Petőfi-szobor megrongálásához hasonló) sértéseket” – hangsúlyozta.

Kitekintő / MTI

Friss hírek