Megint nyugdíjasokat vertek át

Hetven, többségében idős nyugdíjast vertek át jól informált telekspekulánsok Szlovákiában úgy, hogy áron alul vásárolták fel azokat a parcellákat, ahol az új autógyár, a Jaguar Land Rover telepedhet le. Ha az állam megveszi a telkeket, akkor a csalók 2 millió euró nyerhetnek a telekbizniszen.

A Nyitrával határos Sarlókajsza (Lužianky) település mintegy 70, többségében idős lakosa esett áldozatul annak az ügyeskedőnek, aki telkeket vásárolt fel az új ipari park kialakítására szánt területen. A nyugdíjas tulajdonosokat hetekkel azelőtt szólították meg, hogy a kormány hivatalosan bejelentette, a Jaguar Land Rover Szlovákiában építi fel új gyárát.Az ügyeskedők kezdetben 40 és 80 centet kínáltak a termőföldek négyzetcentiméteréért, utóbbi a piaci ár kétszerese. Az adásvételi szerződéseket június 15. és július 16. között írták alá.

Az állam 15 eurót ad

Az állam négyzetméterként 15 eurót kínál ezekért a földterületekért. „A jól informált ügyeskedők hetekkel a hivatalos bejelentés előtt pontosan tudták, hol telepedhet le a Jaguár. 30–40-szer kevesebbet kínáltak a telkekért, mit amilyen összegért az állam vásárolja fel a földeket” – mondta Radoslav Procházka (Sieť), aki felhívta a figyelmet a botrányos telekügyletre. A földeket egy offshore cég, a Poľnohospodárska pôda Kft. vásárolta fel. Vezetője, Marek Noga visszautasítja Procházka állításait, szerinte a politikus választási kampányt folytat. Ugyanakkor Procházka sajtótájékoztatóját követően honlapján azonnal nyilatkozatot tett közzé, mely szerint a volt telektulajdonok gyakran megkeresik a céget, hogy utólag elálljanak az adásvételtől, vagy hogy több pénzt kérjenek a telekért.

A cég közlése szerint az ilyen praktikákkal és Radoslav Procházkával szemben is kész jogi úton védekezni.

Az MH Invest a ludas?

Az állam megbízásából a MH Invest vásárolja fel azokat a földeket, melyen az új autógyár állhat. Becslések szerint a befektető 2–8 ezer új munkahelyet hozhat létre az ipari parkban. Radoslav Procházka szerint a csalással kapcsolatban éppen az MH Invest felé mutatnak a szálak. „Az offshore cég és az MH Invest szerződései teljesen egyformák, csak a kínált összeg különbözik rajtuk” – állítja Procházka. A Sieť elnöke szerint mindkét cég azonos lista alapján kezdhette meg a földek felvásárlását. Ráadásul a gazdasági minisztérium egyik alkalmazottja együtt vállalkozik Nogával. Martin Urminský tagadja, hogy bármilyen formában összefüggésbe lehetne hozni a botrányos telekügylettel.

Juraj Bizoň ügyvéd, aki mintegy harminc károsult érdekeit képviseli, osztja Procházka álláspontját. „A szerződések 90 százalékban azonosak. Az ügyben az ügyészséghez fordultunk és beadványt nyújtunk be a kataszteri hivatalhoz is” – mondta az ügyvéd. Bizoň szerint a telekügyben a kataszteri hivatal is hibázott. A Poľnohospodárska pôda ugyanis villámgyorsan szerette volna átírni a telkeket, ilyen esetekben pedig a hivatalnak körültekintőbben kell eljárnia. Sőt, indokolt estben elutasíthatja a telkek átírását. Bizoň állítása szerint ügyfelei 70–80 éves idős emberek, akik a szerződések aláírásakor nem rendelkeztek a kellő információkkal. Időközben a Poľnohospodárska pôda cég által felvásárolt telkek Paula Miklášová tulajdonába kerültek. Bizoň szerint Miklášovának és Nogának közös a lakcímük. Ha az állam megvásárolná tőlük a csalással megszerzett területeket, mintegy kétmillió eurót nyernének rajta. A gazdasági minisztérium hallgat az ügyről, a kormány viszont azt állítja, nem fizet a spekulánsoknak, jogi úton érvényteleníttetné a telekbizniszt.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »