Tovább alkudoznak a minimálbérről

Szlovákiában nem született egyezség a minimálbér emeléséről az érdekegyeztető tanács tegnapi ülésén. Borítékolható, hogy a kabinet 400 euróra emeli majd a fizetések alsó határát. A munkaadók szerint hiba, hogy a kormány a szociális csomag részeként kezeli a minimálbér emelését, írja az Új Szó.

Szeptemberben zárulhat csak le a minimálbérről folyó éves alkudozás, ugyanis a munkaadók és a szakszervezetek sem egyeztek bele, hogy január elsejétől 20 euróval, 400 euróra nőjön a havi bruttó kereset összege. A munkaadók a szinten tartást javasolták, igaz egyik szervezetük, az RÚZ 399 eurót elfogadhatónak tartott, a Szakszervezetek Szövetsége (KOZ) viszont legalább 410 eurót követelt.

„A törvény szerint most a kormány van soron, megegyeztünk azonban, hogy ha az érdekegyeztető tanácsnak szeptemberben lesz ülése, akkor azon még egyszer előterjesztem a javaslatot, de az már a kormány javaslata lesz” – jelentette ki Ján Richter szociális ügyi miniszter. A 400 eurós kompromisszum ugyanis jelenleg a szociális ügyi minisztérium javaslata, de várhatóan ezt fogja javasolni és végül elfogadni a kabinet is.

A munkaadók szerint rossz irányba megy a kormány, amikor a minimálbér emelését a szociális intézkedések közé sorolja. „Nyíltan beszéltem arról, hogy nekünk munkaadóknak nem tetszik, hogy a minimálbér a szociális csomag része lett, és már azelőtt nyilvánosan vitatják a nagyságát, hogy az érdekegyeztető tanács ezt megvitatná” – jelentette ki Ľuboš Sirota, a Munkaadók Országos Uniójának (RÚZ) alelnöke.

A munkaadók azt is kifogásolják, hogy az emelés a legsérülékenyebb ágazatokat, a szolgáltatásokat és a mezőgazdaságot érinti leginkább. Felhívják a figyelmet arra is, hogy a kormány nem módosítja az emeléssel összhangban a legalacsonyabb bérekre vonatkozó egészségbiztosítási járulékkedvezményt. Ezt a kormány tavaly vezette be, a minimálbérből nem kellett egészségbiztosítási járulékot fizetni, és a csökkenés mintegy 570 euró bruttó fizetésig volt érezhető, a fizetés emelkedésével fordított arányban csökkent.

A minimálbér emelése miatt jövőre már a legalacsonyabb fizetésből élők is fizetnek egészségbiztosítási járulékot, de továbbra is csak a 380 euró bruttó élvez teljes mentességet, vagyis 20 euró után már fizetni kell a járulékot.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »