Nem lesz több magyar felirat a kassai állomáson

A keleti metropolis vasútállomásán legutoljára ötven évvel ezelőtt láthattak magyar feliratokat az utasok. A helyzet azóta is változatlan, a váróterem ajtaján olvasható az egyetlen magyar felirat, azon kívül legfeljebb angol nyelvű információs táblákat helyeznek ki. Az Új Szó írását idézzük.

Nemrég helyezték el a magyar feliratot a felújítás alatt álló kassai vasútállomás várótermének üvegfalán. Több utas azt remélte, hosszú évtizedek után talán változni fog a helyzet, és ismét lesznek magyar feliratok is a felújított állomás épületében.

„Kifogásoltuk, hogy nincs magyar tajékoztatás az állomás épületében. Nemcsak a kassai magyarok, hanem az egyre több magyar turista miatt is fontosnak tartjuk a tájékoztatást. Évekkel ezelőtt levélben kértem a vasút igazgatóságát a magyar információs rendszer bevezetésére, de azt a választ kaptam, hogy egyik vasúti dolgozó sem beszél jól magyarul, ezért nincs magyar tájékoztatás” – mondta Kolár Péter, a Csemadok kassai választmányának elnöke.

A felújítás alatt álló állomás egyetlen magyar felirata kapcsán ismét a vasúthoz fordultunk, hogy megtudjuk, számíthatnak-e az utasok a magyar nyelvű tájékoztatásra. „A váróteremre a szlovák, a német, az angol, a lengyel és a magyar feliratot a felújítást végző Achilles vállalat helyezte ki. Az állomás többi részén kizárólag szlovák feliratok lesznek, de az épületben működő magánvállalkozások némelyike angolul is tájékoztat.

A menetrendekért a közlekedési vállalatok felelnek, ezért rajtuk múlik, milyen nyelven tájékoztatják az utasokat” – közölte lapunkkal Martina Pavlíková, a vasút szóvivője. A helyzetről a RegioJetet is megkérdeztük. „Vállalatunk a területtől függően szlovák és angol, illetve cseh és angol nyelven informálja az utasokat. Némely esetekben, például a szerelvények feliratain a német nyelv is használatos. Ha vállalatunk helyet kap a kassai vasútállomáson, szlovákul és angol fogunk tájékoztatni, kivételt képeznek az autóbuszok és a vonatok, azokban angolul, illetve más nyelveken is informáljuk az utasokat” – közölte Aleš Ondruj, a RegioJet szóvivője.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »