Késlekedik az állami mentőöv Szlovákiában

Robert Fico a második szociális csomag bemutatásakor pontos menetrendet vázolt fel a legnagyobb munkanélküliséggel küzdő régiók megsegítésére. Úgy tervezte, kormánya már augusztusban jóváhagyja a régiók felzárkóztatását segítő törvénytervezetet. Az Új Szó írását idézzük.

Azonban egyelőre nem tudni, hogy a kormányfő mikor egyeztet a polgármesterekkel.

Májusban, a Smer kongresszusán jelentette be a kormányfő, hogy törvényt alkotnak a legmagasabb munkanélküliséggel küzdő járások megsegítésére. A tervezet minimális konkrét intézkedéssel, tárcaközi egyeztetésre került. Robert Fico a második szociális csomag intézkedéseinek bemutatásakor azt mondta, augusztus 18-án Rozsnyón találkozik az érintett járások – Rimaszombat, Nagyrőce, Rozsnyó, Késmárk és Poltár – polgármestereivel, vállalkozókkal, a közigazgatás vezetőivel, hogy személyesen egyeztessenek a készülő jogszabályról. Később új időpontként augusztus 19. merült fel. Az eredeti elképzelés alapján a kormány augusztus 25-i ülésén már jóváhagyta volna a tervezetet.

Az érintett települések polgármesterei semmit sem tudnak a kormányfői találkozóról. Hivatalos értesítést sem a rimaszombati, sem a nagyrőcei járásbeli települések vezetői nem kaptak. A kormányhivatal tegnap azt mondta lapunknak: a kormányfő tervez ilyen egyeztetést, annak idejéről és helyéről időben értesíti az érintetteket. Vagyis továbbra is kérdéses, hogy a hetek óta beharangozott találkára mikor és hol kerül majd sor.

A készülő törvény csak azokra a járásokra vonatkozna, ahol a munkanélküliségi ráta tartósan 20 százalék felett mozog. Szakmai tanácsadásra és feltételekhez kötött állami támogatásra korlátozódna a segítségnyújtás. A 20 százalék feletti munkanélküliségi ráta feltétele azonban több hátrányos helyzetben levő települést megfoszt a támogatás lehetőségétől. Ilyen például a losonci járásban fekvő, 21 százalék körüli munkanélküliséggel küzdő Fülek.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »