Újra nekimegy a kormány a sajtónak

Az eddiginél szigorúbb terrorizmusellenes törvényt hirdettek ki Egyiptomban, a jogszabály különleges bíróságok felállításáról is rendelkezik és a sajtótermékek számára is büntetést helyez kilátásba, ha a hivatalos közleményeknek ellentmondó módon számolnak be egy terrortámadásról.

A törvényt vasárnap hirdették ki az észak-afrikai ország hivatalos lapjában. Az új törvény szerint 2-500 ezer egyiptomi font (7-18 millió forint) bírságot kell fizetnie annak, aki a hivatalos közlésektől eltérő információkat terjeszt egy terrortámadásról. A jogszabály tervezete egy korábbi változatában még legkevesebb két év börtönbüntetéssel fenyegette az újságírókat, az egyiptomi sajtószervezetek és a külföld tiltakozásának hatására módosították a büntetést pénzbírságra.

A jogszabály szerint életfogytiglani büntetéssel vagy halálbüntetéssel sújtható, aki „terrorista csoportot” alakít vagy vezet. Az ilyen csoportban való tagság miatt tíz év börtön szabható ki. A törvény végrehajtóit, így a rendőröket és a katonákat a most felállított különbíróság felmentheti a túlzott erőszak alkalmazása miatti büntetés alól, ha azt foglalkozásuk körében követték el.

Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi államfő június végén, a Hisám Barakát főügyész életét kioltó merényletet követően a terrorizmus-ellenes törvények szigorítását helyezte kilátásba az országban két éve, Mohamed Murszi elnök megbuktatása óta fokozott intenzitással tevékenykedő szélsőséges iszlamisták elleni fellépés keretében. A dzsihadisták támadásaiban több száz katona és rendőr halt meg.

Az Iszlám Állam egyiptomi csoportja július elsején több támadást hajtott végre egy ellenőrzőpontnál a Sínai-félszigeten, ami a katonákkal való összecsapásokhoz vezetett. Egy katonai szóvivő közlése szerint 21 katona és mintegy száz dzsihadista halt meg. Más hivatalos források azonban jóval több áldozatról adtak hírt. Ahmed al-Szind igazságügy-miniszter akkor azt hangoztatta, az ilyen jelentések „ártanak az ország moráljának”.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »