20 euróval emelné Fico a minimálbért

Fico-kormány célja, hogy újból emelje a minimálbért, mégpedig a jelenlegi 380-ról 400 euróra.

Az EU-n belül Szlovákiában az egyik legmagasabb a munkanélküliség, másrészt hátul kullogunk a fizetéseket figyelembe véve. A nemzetgazdasági átlagbér 830 euró, de ennyit csak kevesen keresnek – mutat rá a Noviny.sk.

„Több mint 35 ezren dolgoznak teljes munaidőben 380 euróért. Ha ehhez hozzávesszük a részmunkaidősöket is, akkor a számuk már 70 ezer” – jelentette ki Michal Stuška, a munka-, szociális és családügyi minisztérium szóvivője.

Elmondása szerint legalább 73 ezer embert érintene a minimálbér emelése.

A munkáltatók szerint ugyanakkor ez minden koncepciót nélkülöző intézkedés, amely éppen azokat a régiókat sújtja majd, amelyeken segíteni kéne. A munkáltatók országos uniójának titkára, Martin Hošták szerint ezzel növeli a bérköltségeiket, és gátolja, hogy új munkahelyeket teremtsenek” – jegyezte meg.

Peter Kremsky, a Szlovák Vállalkozói Szövetség tagja szerint a szlovák gazdaság sem teljesít annyira jól, hogy ezt engedje, mivel a mostani emelés meghaladja az 5%-ot, miközben az átlagbér emelkedése, az infláció és a munka termelékenységének növekedése is alacsonyabb.

Parameter.sk

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »