Újabb hangulatjavító intézkedéseket jelentett be a szlovák kormányfő

Újabb hangulatjavító lépéseket jelentett be kedden Robert Fico szlovák miniszterelnök, a kormány úgynevezett második „szociális csomagjának” tervezett intézkedéseit ismertetve.

A szlovák kormány 15 pontból álló második „szociális csomagja” széleskörű, részben egyszeri, de többségében tartós hatású jóléti intézkedéseket vezet be. Ennek ellenére, annak megvalósítási költségei nem lesznek negatív hatással sem a költségvetés deficitjére, sem az államadósságra – hangsúlyozta Robert Fico, aki szerint az intézkedéseket az adóbeszedés hatékonyságának növeléséből származó többletbevételekből teremtik elő.

Az elmúlt egy évben már megvalósított első, a most bejelentett második és a tervezett harmadik szociális csomag kivitelezésének költségeit 1 milliárd euróra (mintegy 308 milliárd forint) taksálja a szlovák kormány.

A második „szociális csomag” keretében megvalósítani tervezett jóléti intézkedések egyik fontos eleme, hogy a jelenlegi 20-ról 10 százalékra csökkenti az általános forgalmi adó (áfa) szintjét alapélelmiszerek egy pontosan meghatározott köre esetében. Az áfacsökkentés bevezetését lehetővé tévő szabályozás már augusztusban a kormány asztalára kerül, hogy eldöntsék, az alacsonyabb adókulcs mikortól lépjen hatályba és konkrétan mely termékekre vonatkozzon.

Robert Fico bejelentéséből egyelőre azt lehet tudni, hogy az elsődlegesen a friss élelmiszereket, egyebek mellett a húst, a halárut, a tejet és a péktermékeket fogja érinteni. „Az intézkedéssel a hazai termelőknek akarunk segíteni, és a hazai termelést akarjuk támogatni. Nem érdekünk, hogy a fagyasztott élelmiszerekre is kiterjesszük azt, mert ezzel csak a külföldi behozatalt erősítenénk” – fejtette ki az élelmiszerek áfájának csökkentése kapcsán Robert Fico.

A hangulatjavító intézkedések egy másik érdemi pontja az anyasági szabadságon lévő kismamák, illetve a gyermeküket munkaviszony mellett nevelő kismamák úgynevezett szülői támogatásának emelése. Mindkét támogatás a gyermek 3 éves koráig, illetve fogyatékos gyermekkel 6 éves korig jár. Az állami támogatás előbbi esetben a utolsó bruttó bér 70 százalékára emelkedik a jelenlegi 65-ről, a szülői támogatás esetében pedig havi 280 euróra nő a jelenlegi 230-ról (mintegy 86 ezer, illetve 71 ezer forint).

Az intézkedéscsomag keretében a szlovák kormány a minimálbér összegének további emelésével is számol. Robert Fico ezzel kapcsolatban rámutatott: amikor jelenlegi kormánya 2012-ben létrejött, Szlovákiában a minimálbér összege 327 euró volt, jelenleg 380 euró, a második szociális csomag megvalósítása után pedig meghaladja majd a 400 eurót (mintegy 123 ezer forint).

Robert Fico kabinetje a legmagasabb, 20 százalék feletti munkanélküliséggel küzdő járások számára egy komplex intézkedéscsomagot ígér. Ennek részleteiről augusztus 18-án egyeztetnek az érintett járások vezetőivel. A kormányfő a tervekről egyelőre annyit árult el, hogy a munkahelyteremtést vállaló munkáltatók ezekben a régiókban adó- és járulékmentességgel a munkavállalók pedig utazási kedvezményekkel számolhatnak.

A második „szociális csomag” részét képezi még egyebek mellett az általános és középiskolás gyermekek számára az oktatási intézmények által szervezett üdülések támogatásának bevezetése, egy államilag garantált, kedvezményes havidíjú bankszámla intézményének kialakítása, illetve a nyugdíjasok és a rászorulók gyógyszerköltségeinek csökkentése is.

Robert Fico decemberre ígérte a kormány harmadik „szociális csomagjának” bemutatását. Kifejtette: annak súlyponti elemei a gazdasági fejlődés ösztönzése, valamint a munkahelyteremtés lesznek.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »