További segítség az orosz embargó kárvallottjainak

Az utolsó simításokat végzi Brüsszel azokon a javaslatokon, amelyek kiterjesztenék 2016-ra az európai zöldség- és gyümölcstermelőket és a tejágazatot az orosz embargó hatásaitól óvni kívánó intézkedéseket – jelentette be csütörtökön a testület szóvivője.

Az Európai Bizottság az utolsó simításokat végzi az európai zöldség- és gyümölcs-, valamint a tejszektort az orosz embargó hatásaitól óvó intézkedések jövő évre történő meghosszabbításával kapcsolatban – jelentette be csütörtökön a testület szóvivője.

A biztonsági háló kiterjsztéséhez szükséges jogi döntéseket hivatalosan a következő hetekben fogadják majd el. Egészen pontosan, a zöldség- és gyümölcsszektor megsegítésére irányuló intézkedések a Bizottság szóvivője szerint már a jövő héten hatályba léphetnek, ugyanez a tejágazat esetében október 1-től várható.

Phil Hogan, az EU agrárbiztosa első ízben július 13-án jelezte, hogy az egy évvel ezelőtt bevezetett orosz embargóra válaszul hozott intézkedések közül többet is meghosszabbítanának, és erre javaslatot terjesztenek elő.

„Az EU által hozott érdemi intézkedések szolidaritást fejeztek ki az orosz importtilalom által leginkább sújtott termelők iránt. A lépések az embargó hatásainak enyhítéséhez is nagy mértékben hozzájárultak. Majdnem egy évvel később az embargó fennmaradása miatt továbbra is biztosítani kell a védőhálót a termelőknek, akiknek továbbra is szembe kell nézniük a tiltás negatív következményeivel” – jelentette ki Phil Hogan csütörtökön.

A tejszektor támogatására hozott intézkedések közül kiemelkedik az intervenciós felvásárlás és a magánraktározáshoz nyújtott segítség a vaj- és a sovány tejpor esetében. Hosszabbítás nélkül ezek az intézkedések szeptember 30-án megszűnnének. A közpénzből finanszírozott intervenciós felvásárlásokat október 1-től 2016. február 29-ig hosszabbítják meg (a tejtermékek esetén a felvásárlások március 1. és szeptember 30. közötti időszakra esnek). A magánraktározási támogatást ugyancsak 2016 február 29-ig terjesztik ki.

A zöldség- és gyümölcságazatban a Bizottság 2016 június 30-ig javasolja azoknak az intézkedéseknek a meghosszabbítását, amelyek idén június 30-án jártak le, és amelyekből a barack- és nektarin termelőket is ideértve az orosz embargó által sújtott fő alágazatok részesülnek. Ezek az intézkedések alapvetően a gyorsan romló termékek piacról való kivonását és karitatív szervezeteknek történő ingyenes szétosztását célozzák, de állati takarmányként való felhasználásra, komposztálásra, lepárlása, továbbá a még éretlen gyümölcs betakarítására is lehetőség van.

Miként korábban is, azon tagállamok között osztják szét a kvótákat, amelyek az elmúlt három évben jelentős mértékben exportáltak Oroszországba. Ezenkívül maximum 3 ezer tonna zöldség- és gyümölcs piacról történő kivonására is lehetőség van minden tagállamban a piac további stabilizálása érdekében.

A Bizottság közleményében rámutat, hogy 2014-ben és 2015 első félévében elsősorban a kínai import lefékeződése miatt csökkent a tej- és terjtermékek iránti globális kereslet. Az orosz kormány közben egy évvel meghosszabbította az európai agrártermékek behozatali tilalmát. Ezért Brüsszelben a tejszektorban az árakra nehezedő jelenlegi nyomás fennmaradására számítanak a következő hónapokban is. A fontos orosz exportpiac kiesése miatt a zöldség- és gyümölcságazatban is jelentősen csökkenhetnek az árak.

Ami a tejszektort illeti, a hatóságok a tejpor esetén maximum 109 ezer tonna, a vaj esetén pedig 50 ezer tonna mennyiségig rögzített áron felvásárolják a magánzók által felajánlott mennyiségeket, bizonyos minőségi követelmények figyelembe vételével. Az így begyűjtött tejport és vajat a hatóságok a szabad piacon értékesítik, mihelyt az árak visszatérnek a normális szintre.

A magánraktározás keretében a kérelmező raktárköltségeinek egy részét az uniós költségvetésből megtérítik, cserébe egy szerződésben vállalnia kell a termék meghatározott időn belül történ piacra dobását.

A Bizottság adatai szerint a rendszer 2014 szeptemberi bevezetése óta 108 ezer 652 tonna vajat és több mint 40 ezer tonna tejport ajánlottak fel magántározásra, 1176 tonna tejport pedig intervenciós felvásárlásra ajánlottak fel.

Ami a zöldség- és gyümölcságazatot illeti, 2015. június 30-ig 770 ezer tonna mennyiséget vontak ki a piacról 155 millió euró értékben.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek