Boszniai Szerb Köztársaság: több az autó, mint a dolgozó

A boszniai Szerb Köztársaságban 26 ezerrel több a gépkocsi, mint a nyilvántartásokban szereplő foglalkoztatottak száma, derül ki a hivatalos statisztikai kimutatásokból.

A hivatalos adatok szerint a boszniai Szerb Köztársaságban, vagy ahogyan röviden nevezik, a Srspkában 243.166 foglalkoztatottat tartanak nyilván, a bejegyzett gépjárművek száma viszont meghaladja a 270 ezret.

Banja Lukában, a legnagyobb gazdasági központban 61.800 foglalkoztatottat tartanak nyilván, miközben a városban bejegyzett autók száma meghaladja a 64 ezret.

Ugyancsak a statisztikai adatokból derül ki, hogy a boszniai Szerb Köztársaság magasan a világátlag felett áll, ami az ezer lakosra jutó motoros járművek számát illeti, mert míg a világban az átlag 108 autó, addig a Srpska 256-os átlaggal dicsekedhet.

Bijeljinában az arányok még inkább eltolódnak. Az adóhivatal május 31-ei adatai szerint ugyanis Bijeljina területén 21.245 foglalkoztatott volt, akik bére nem haladta meg a 816 konvertibilis márkát kitevő átlagbért. Ugyanakkor roppant takarékos emberekről lehet szó, ha ebből a kevéske pénzből meg is tudnak élni és még fent is tudnak tartani 27 ezer bejegyzett autót.

S miközben a géppark folyamatosan nő a háztartásokban, a foglalkoztatottak száma évek óta stagnál, vagy éppenséggel csökken.

A városok kávéházaiban és éttermeiben, különösen a nyári hónapok idején, tömegével láthatók többnyire munkanélküli fiatalok, akik vagy tanulmányaikat folytatják vagy a munkaközvetítőben vannak nyilvántartva. A szertartásos kávéivás, a mobiltelefonok és más kütyük, a csevegés vagy egyszerűen csak a semmittevés kitölti a napjaikat. Nincs munkájuk vagy egyszerűen nem érdeklik őket a zömében rosszul fizetett, főként a magáncégeknél vagy a gazdaságban felkínált munkahelyek, s így lassanként elveszítik munkaszokásaikat, ha egyáltalán valaha is volt nekik.

Kitekintő / Vajma.info

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »