Irakba érkezett az amerikai védelmi miniszter

Előre be nem jelentett egynapos látogatásra Irakba érkezett Ashton Carter amerikai védelmi miniszter csütörtökön.

Carter, akinek ez az első iraki látogatása, mióta februárban beiktatták tisztségébe, azért érkezett a háború sújtotta közel-keleti országba, hogy személyesen tájékozódjon az Irak területének mintegy harmadát ellenőrző Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges iszlamista szervezet elleni hadművelet fejleményeiről. Úgy fogalmazott, hogy saját maga akarja értékelni a helyzetet.

Carter mások mellett Haider al-Abádi miniszterelnökkel, Háled al-Obeidi védelmi miniszterrel és Szalím el-Dzsabúri parlamenti elnökkel folytat megbeszélést az arab országban.

Carter közel-keleti körúton van, Szaúd-Arábiából érkezett Irakba.

Az iraki hadsereg korábban bejelentette, hogy hadműveletet indít a májusban elvesztett Anbár tartománybeli Ramádi városának visszafoglalására. A Pentagon szóvivője, Steve Warren ezredes szerint ez akár heteken belül meg is kezdődhet.

Carter látogatása a ramádi hadművelet előkészítésével esik egybe. Ez annak lesz a próbája, hogy a jelenlegi amerikai politika működik-e Irakban – véli az AP amerikai hírügynökség.

Barack Obama amerikai elnök továbbra is tartja magát korábbi döntéséhez, miszerint nem küld harcoló szárazföldi egységeket a közel-keleti országba. Az elnök szerint Irak számára az egyetlen hosszú távú megoldás az, ha saját maga rendezi a helyzetet. Mindazonáltal az Egyesült Államok és koalíciós partnerei légi támogatást nyújtanak az iraki hadseregnek, és rendszeresen hajtanak végre légicsapásokat az IÁ állásai ellen.

Az amerikai hadsereg mintegy háromezer-négyszáz katonát állomásoztat Irakban, akik nem vesznek részt harci cselekményekben. Feladatkörükhöz egyebek közt a helyi fegyveres erők kiképzése, a parancsnokoknak nyújtott tanácsadás és az amerikai létesítmények és személyzet védelme tartozik.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »