Indulásra kész az uniós beruházási csomag

Az utolsó építőkockák is a helyükre kerültek a reálgazdaságot 315 milliárd euróval élénkíteni kívánó Juncker-tervben, amelynek ősszel megkezdődhet az „ipari méretekben” történő végrehajtása. Az infrastrukturális beruházásaikra a befektetési tervtől támogatást remélő uniós tagállamoknak az Európai Beruházási Bankhoz kell fordulniuk – figyelmeztetett szerdán Jyrki Katainen, az Európai Bizottság alelnöke.

Jean-Claude Juncker bizottsági elnök jelenlétében írta alá szerdán Werner Hoyer, az Európai Beruházási Bank (EIB) elnöke és Jyrki Katainen bizottsági alelnök azokat a dokumentumokat, amelyek a két intézmény technikai együttműködését és feladatmegosztását rögzítik az európai gazdasági növekedést élénkíteni hivatott 315 milliárd eurós beruházási csomag végrehajtása során.

Ezzel a Juncker-terv utolsó hiányzó elemei is a helyükre kerültek, megnyitva az utat az európai léptékű infrastruktúrák megvalósulását és a közép- és kisméretű vállalkozások kockázati tőkével való ellátását célzó beruházási program teljes végrehajtása előtt.

Bár a Juncker-terv középpontjában álló európai stratégiai beruházási alap (EFSI) létrehozásáról szóló jogszabályt a június végi határidő előtt fogadták el az intézmények, ez nem akadályozta meg az EIB-t abban, hogy év eleje óta elindítsa a beruházási program égisze alatt futó első projektek finanszírozását.

„Az EIB már elkezdte azoknak a projekteknek a beazonosítását és finanszírozását, amelyek támogatásra számíthatnak az EFSI-ből. Meggyőződésünk, hogy Európának gyorsan kell kell lépnie” – jelentette ki a szerdai aláírási ceremónián Werner Hoyer, a luxembourgi székhelyű intézmény elnöke.

Az európai stratégiai beruházási alap – 16 milliárd euró uniós költségvetési forrásból és 5 milliárd eurós EIB-tőkével – garanciákat nyújt majd a kiválasztott projektek befektetői számára beruházásaik megtérülésére. A lényeg, hogy körülbelül 15-szörös tőkeáttétellel minél több magántőkét vonjanak be az energia, a közlekedési és a digitális hálózatok, és szociális célú beruházások finanszírozásába. A 315 milliárd euróra becsült teljes tőkeinjekció kisebb részéből, mintegy 75 milliárd euróból pedig az európai kis- és középvállalkozásoknak nyújtanának hiteleket üzleti terveik végrehajtásához.

Az EIB mostanáig az EFSI égisze alatt 1,9 milliárd euró értékben 14 projektet vett a védőszárnyai alá, amelyek megvalósításához összesen 8,5 milliárd euró tőkét mozgósítanának. Ezzel párhuzamosan az Európai Befektetési Alap (EIF) több mint 8 milliárd magánbefektetést mozgósított az elmúlt hónapokban és hetekben 30 új projekt finanszírozásához.

Emlékezetes, hogy egy, a tagállamok képviselőiből álló munkacsoport egy kétezres listát állított össze tavaly ősszel a prioritást élvező beruházásokról. Jyrki Katainen szerdán hangsúlyozta, hogy ez a lista teljesen független az EFSI tevékenységétől és az általa kiválasztandó projektektől. Ha a tagállamok igénybe akarják venni a Juncker-tervet a közös listájukon szereplő projektek egyikének vagy másikának a finanszírozásához, akkor az Európai Beruházási Bankkal kell felvenniük a kapcsolatot – figyelmeztetett a Bizottság alelnöke.

A Bizottság és az EIB vezetői az EFSI-ről szóló megállapodás mellett megerősítették azoknak a projekteknek a listáját, amelyek az EFSI által kibocsátott garanciákban részesülhetnek. Kinevezték az EFSI irányító testületének négy tagját is (hárman a Bizottságot, egyikük az EIB-t képviseli).

A Bizottság emellett egy közleményt is elfogadott a tagállami fejlesztési bankoknak a beruházási csomagban játszott szerepéről. Ebben iránymutatásokat ad az ilyen új intézmények felállításához, tisztázza statisztikai és költségvetési (deficit és adósság) szempontból a hozzájárulásukat és kijelöli az egyes tagállami fejlesztési bankok együttműködésének a kereteit.

Mint ismert, összesen 9 tagállam szállt be különböző összegekkel a beruházási csomag végrehajtásába, amelyeket tagállami fejlesztési bankokon keresztül döntően nemzeti keretek között kívánnak megvalósítani.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »