Szerbia: Komolyan kell venni az iszlamisták fenyegetését

Szerbiának komolyan kell vennie az iszlamisták új fenyegetéseit, s ki kell dolgoznia a biztonsági és hírszerzői terveket, állapították meg a téma szakértői azt követően, hogy az iszlám terroristák első célpontjaként Szerbiát nevezik meg a Mi vagyunk az iszlám kalifátus – kaszida című, július 10-én közzétett videóban.

A YouTube videómegosztó időközben felfüggesztette a Kalifátus Útja elnevezésű videócsatornát, amelyen korábban az Iszlám Állam (IÁ) már több felvételét közzétették, a mostani videóban pedig Szerbián és a többi balkáni államon kívül Barack Obama amerikai elnöknek is címeztek fenyegetéseket. „Örülj, ó, te Szerbia, az iszlám része leszel, még ha ez neked nem is tetszik, mi vagyunk az iszlám kalifátus” – fogalmaznak Szerbiáról szólva a szélsőségesek, s hasonló hangnemben utalnak Boszniára, Albániára, Koszovóra és Macedóniára is.

A felvétel kapcsán Aleksandar Vučić szerbiai kormányfő azt mondta, teljes mértékben kíméletlen lesz Szerbiának a terroristákkal szembeni ellenállása és harca, a kormány pedig minden intézkedést megtesz az ország védelme érdekében, jelenti a Tanjug hírügynökség.

A közelmúltban aktivitásokat folytatott Koszovóban és Macedóniában az Iszlám Állam (IÁ) szervezet, tehát valamilyen módon közel kerültek Szerbia határaihoz, ezért elővigyázatosságra van szükség, figyelmeztet Meho Omerović, a szerbiai parlament biztonsági bizottságának tagja. „A régió országainak együtt kell működniük egymással, biztosítaniuk kell az információcserét, mert együttműködés nélkül nem lehet győzni efelett a hatalmas és rettenetes gonosz felett. Ezek a fanatikusok minden lehetőséget megragadnak ahhoz, hogy leszámoljanak a hitetlenekkel, és azokkal, akik nem tetszenek nekik” – fogalmazott Omerović a B92 tudósítása szerint.

Ugyanakkor Aleksandar Radić elemző arra emlékeztetett, hogy az Iszlám Állam mostanáig sok áldozatot hagyott maga mögött, s valós fenyegetést jelent mindenkire nézve. Szavai szerint nem gondolhatjuk azt, hogy a Balkánon elterülő Szerbia elég távol van ahhoz, hogy biztonságban legyen az IÁ ideológiájától.

„Szerbiának a biztonsági rendszer munkáján keresztül kell reagálnia, a megelőző tájékoztató munka a legfontosabb. Azonosítani kell azokat az embereket, akik potenciális veszélyforrások lehetnek, ezek pedig elsősorban azok, akik az iszlám harcterektől térnek haza” – vélekedik Radić.

Kitekintő / Vajma.info

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »