India és Pakisztán ezúttal együtt harcol

Az indiai és a pakisztáni miniszterelnök megállapodott abban, hogy országaik együtt fognak működni a terrorizmus elleni harcban Dél-Ázsiában – jelentette be a két ország külügyminisztere pénteken a kormányfők ufai megbeszélése után.

Navaz Sarif pakisztáni és Narendra Modi indiai miniszterelnök a BRICS-csoport (Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika) és a Sanghaji Együttműködési Szervezet (Kína, Kazahsztán, Kirgizisztán, Oroszország, Tádzsikisztán és Üzbegisztán) egymást követő csúcstalálkozóján vesz részt a baskírföldi városban.

Modi elfogadta Sarif meghívását a Dél-ázsiai Regionális Együttműködési Szövetség (SAARC) jövő évi iszlámábádi csúcstalálkozójára. Több mint egy évtized óta ez lesz az első indiai miniszterelnöki látogatás a szomszédos Pakisztánban.

A politikusok elítélték a terrorizmus minden formáját, és egyetértettek abban, közösen kell fellépni, hogy megszabadítsák a térséget ettől a csapástól. A találkozó baráti légkörben folyt, a felek véleményt cseréltek a kétoldalú kapcsolatokról és a térségbeli helyzetről.

Modi és Sarif megállapodott abban, hogy nemzetbiztonsági tanácsadóik és a hadseregek hadműveleti parancsnokai hamarosnak tárgyalni fognak egymással.

A két, atomfegyverrel rendelkező szomszédos ország közötti viszony hosszú évtizedek óta ellenséges, és tovább romlott a nacionalista Narendra Modi egy évvel ezelőtti hatalomra kerülése óta. Még feszültebbé tették a kapcsolatokat az elmúlt egy évben megszaporodott kasmíri határvillongások. A pénteki kormányfői találkozó előestéjén is történt incidens a térségben: egy pakisztáni orvlövész lelőtt egy indiai határőrt Kasmír északi részén.

Kasmír fel van osztva a nagyobbrészt hinduk lakta India és a zömmel muzulmán lakosságú Pakisztán között. 1947 óta, amikor India függetlenné vált, és Pakisztán létrejött, a két ország három háborút vívott egymással, ebből kettőt Kasmírért. Legutóbb 2003-ban kötöttek fegyverszünetet, de azóta is gyakoriak a fegyveres villongások a határ mentén.

A két miniszterelnök ufai megbeszélésen más, ugyancsak viszály tárgyát képező kérdésekről is szó volt. Megállapodás született arról, hogy Pakisztán elengedi a fogva tartott indiai halászokat, akik általában véletlenül tévednek Pakisztán felségvizeire, ahol őrizetbe veszik őket. A miniszterelnökök nemzetbiztonsági tanácsadóinak megbeszélésén szó lesz arról, hogyan lehet elősegíteni a 166 halálos áldozatot követelő 2008-as mumbai terrortámadások tetteseinek felelősségre vonását.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »