Vasárnap legördül a függöny a görög drámában

Legkésőbb vasárnap véglegesen el fog dőlni Görögország sorsa, amely a rendkívüli eurócsúcson péntek reggelig kapott határidőt javaslatainak ismertetésére. A Bizottság már kidolgozta a görög kilépés forgatókönyvét és elnöke semmilyen hipotézist sem zár ki. Donald Tusk szerint az EU fennállásának talán legkritikusabb pillanatait éli.

Öt napja maradt az eurózónának és az Európai Uniónak arra, hogy megoldást találjon a görög kérdésre és ezzel elkerülje történetének legsúlyosabb válságát – figyelmeztetett a keddi eurócsúcsot követően Donald Tusk, az Európai Tanács és egyben az eurócsúcs elnöke.

A 19 ország vezetői eredetileg azért gyűltek össze Brüsszelbe, hogy meghányják-vessék a görög kormány ajánlatát, ami a vasárnapi nemmel végződött referendum után tett volna még egy kísérletet a párbeszéd helyreállítására Athén és hitelezői között. A vezetők meglepetésére azonban sem Alekszisz Ciprasz miniszterelnök, sem új pénzügyminisztere, Euklidesz Cakatolosz nem hozott magával konkrét javaslatot, utóbbi csupán egy egyébként kedvezően fogadott szóbeli értékelést adott a helyzetről.

A mindenki által várt és Ciprasz által előző nap beígért görög javaslat elmaradása a jelek szerint tovább erodálta partnerek bizalmát az athéni kormányban és komoly kételyeket támasztott azt illetően, hogy Cipraszék valóban el akarják-e kerülni a kilépést, a Grexitet.

Az állam- és kormányfők körülbelül négy órás összejövetel végén úgy döntöttek, hogy Juncker bizottsági elnök szerint legkésőbb péntek reggel fél 9-ig (az EiT elnöke szerint csütörtökig) adnak haladékot a görög kormánynak ajánlatának megtételére (vagyis egy átfogó reformprogram előterjesztésére), amelynek szakértők által történő kiértékelése után a vezetők vasárnap előbb eurócsúcs formájában, majd Európai Tanács ülés keretében, tehát mind a 28 tagállam vezetőjének jelenlétében vonhatják le a következtetéseket.

„A helyzet tényleg kritikus és sajnos nem zárhatjuk ki a legrosszabb forgatókönyvet sem” – indokolta az EU-csúcs összehívását Donald Tusk, hozzátéve, hogy az esetleges görög kilépésnek az egész EU-ra gyakorolt hatásait, vagy egy esetleges humanitárius segélyakciót is meg kell vitatni.

„Az EU történetének talán legkritikusabb pillanatához érkeztünk” – mondta Junckerrel közösen tartott sajtóértekezletén komor arccal az Európai Tanács elnöke.

Az Európai Bizottság elnöke semmivel sem tűnt optimistábbnak Tusknál. „Mi rendelkezünk forgatókönyvvel a Grexit-re, miként részletes tervünk is van a humanitárius segítségnyújtásra is. Határozottan ellenzem a görög kilépést, de nem áll módomban megakadályozni, ha a görög kormány nincs felkészülve erre” – szögezte le Jean-Claude Juncker. A láthatóan ideges bizottsági elnök közölte, hogy a görög kormány nem volt képes kedden egy javaslat előterjesztésére. „Meg kell mondaniuk, hogy mit akarnak?” – fortyant fel a Bizottság elnöke.

Tusk rámutatott, hogy a megállapodásra való képtelenség Görögország csődjéhez és bankrendszerének fizetésképtelenségéhez vezethet. „Bizonyosan a görög népet érinti majd a legfájdalmasabban. Nincs kétségem afelől, hogy ez geopolitikailag egész Európát érinteni fogja. ha valakinek az az illúziója, hogy ez nem így lesz, akkor az naiv” – figyelmeztetett az Európai Tanács elnöke.

A korábbi lengyel kormányfő hozzátette, hogy mostanáig elkerülte azt, hogy határidőkről beszéljen. „De ma hangosan és érthetően ki kell mondanom, hogy a hétvége a végleges határidő. Mindannyian felelősek vagyunk a válságért és mindannyiunk felelőssége, hogy megoldjuk azt” – szögezte le ellentmondást nem tűrően az eurócsúcs elnöke.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek