Újabb brutális IS-film

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szombaton az interneten közzétett egy videofilmet, amelyen az ókori Palmüra romváros amfiteátrumában 25 szíriai katonát végeznek ki közönség előtt.

Közben az észak-szíriai Aleppóban 2012 óta nem látott hevességű harcok robbantak ki, több száz tüzérségi lövedék és rakéta csapódott be a város különböző részeiben. A kormányellenes szervezetekből összeállt egyik koalíciónak szombatra virradóra sikerült elfoglalnia egy stratégiai fontosságú volt tudományos központot is, amelyet a kormányhadsereg támaszponttá alakított át – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

Ugyanakkor a szíriai hadseregnek a síita Hezbollah által támogatott elitalakulatai szombaton légi támogatás mellett ostrom alá fogtak egy, a lázadók kezén lévő hegyi üdülőközpontot, Zabadanit a libanoni határ közelében – jelentették aktivisták és hivatalos médiaforrások.

Zabadani elfoglalása erősítené a Hezbollah pozícióit a Libanonnal határos szíriai területeken, és megszilárdítaná a Bejrút-Damaszkusz országút feletti kormányellenőrzést. Az üdülőhely röviddel a szíriai válság kirobbanása után, 2011 márciusában került a felkelők kezére.

A lázadók a zabadani offenzívára válaszul tüzérségi támadást intéztek Damaszkusz ellen. A szíriai állami hírügynökség szerint a támadásnak egy halálos és két sebesült áldozata van.

A szíriai polgárháborúban ENSZ-adatok szerint eddig már több mint 220 ezer ember halt meg, és legkevesebb egymillióan megsebesültek.

MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »