Szerbia: a szavazók közel fele a haladókra voksolna

Továbbra is a hatalmi Szerb Haladó Párt (SNS) a legnépszerűbb párt Szerbiában a Nova srpska politička misao (NSPM) folyóirat felmérésének eredményei szerint. A haladókra a szavazók 45 százaléka voksolna, majd szinte egyenlő mértékű támogatottsággal következik az ellenzéki Demokrata Párt (DS) 10,9 százalékkal és a hatalmi Szerbiai Szocialista Párt (SPS) 10,7 százalékkal.

A június 18-a és 26-a között 1100 személy telefonos megkérdezésével Szerbiában (Koszovó nélkül) végrehajtott felmérés eredményei szerint egy választáson csak ez a három párt lépné át a parlamenti küszöböt, írja a Politika belgrádi napilap.

A legutóbbi, áprilisi felmérés szerint kismértékben, 42,4 százalékra csökkent a haladók támogatottsága, mostanra azonban ez stabilizálódott, s valamivel kisebb a támogatottságuk, mint a legutóbbi választáson, magyarázta Đorđe Vujadinović, a NSPM szerkesztője.

Vojislav Šešelj hágai vádlott Szerb Radikális Pártjának (SRS) az áprilisi 6,1 százalékról 3,5 százalékra esett a támogatottsága. A parlamenti küszöb alatt maradt továbbá a Dveri (4,5 százalék), a Szerbiai Demokrata Párt – DSS (4 százalék), a Szociáldemokrata Párt – SDS (3,4 százalék), a Szerbiai Szociáldemokrata Párt – SDPS (3,2 százalék), a Vajdasági Magyar Szövetség (1,8 százalék), a Vajdasági Szociáldemokrata Liga – LSV (1,6 százalék), az Egységes Szerbia – JS (1,6 százalék), a Dosta je bilo (0,8 százalék) és a Szerbiai Egyesült Nyugdíjaspárt – PUPS (0,6 százalék) is.

A megkérdezettek 44,4 százaléka válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy támogatja-e Szerbia európai uniós (EU) csatlakozását, 37,5 százalék nemleges választ adott, 18,1 százalék pedig nem foglalt állást. A válaszadók 61,2 támogatja Szerbia és Oroszország szövetségét, 19,9 százalékuk pedig ellenzi, ugyanakkor az ország NATO-csatlakozását 73 százalék ellenzi.

Arra a kérdésre, hogy jobban élnek-e, mint egy évvel ezelőtt, a megkérdezettek 48,9 azt felelte, rosszabbul él, 39,9 százalék pedig úgy él, mint egy éve. Saját anyagi helyzetüket egy 1-től 5-ig terjedő skálán átlagosan 2,24-esre értékelték.

A válaszadók közel kétharmada, egészen pontosan 60,3 százaléka azt mondta, nem hiszi, hogy a nyugdíjak és a bérek csökkentése meghozza a várt eredményeket, 24,3 százalék viszont hisz az eredményességben. 81, 8 százalék ellenzi a mezőgazdasági földterületek külföldieknek történő eladását, 64,9 százalék pedig nem ért egyet a Telekom Srbija és a Szerbiai Villanygazdaság (EPS) bejelentett eladásával. A felmérés szerint az emberek 40,1 százaléka hisz a Belgrádi Víziváros (Beograd na vodi) elnevezésű projektum megvalósulásában, s éppen ugyanennyien nyilatkozták, hogy nem hisznek benne, írja a Politika.

Kitekintő / Vajma.info

Friss hírek