Bukja Ciprasz a népszavazást?

A legfrissebb felmérés szerint relatív többségbe kerültek az „igen” szavazat hívei, azaz a hitelezőkkel való megállapodás támogatói Görögországban a vasárnapra kitűzött referendum előtt. Jánisz Varufakisz pénzügyminiszter nem zárta ki, hogy az „igenek” győzelme  esetén a Ciprasz-kormány lemond.

Az Elefterosz Tiposz című konzervatív újság megbízásából végzett, csütörtökön nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás adataiból  az tűnt ki hogy a megkérdezettek 47,1  százaléka támogatja a nemzetközi hitelezők által javasolt reformintézkedéseket, 43,2 százalékuk viszont  azok elfogadása ellen van.

Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök szerda este megerősítette, hogy vasárnap megtartják a népszavazást, amelyen a nemzetközi hitelezőkkel kötendő megállapodásról nyilváníthatnak véleményt a görög polgárok. A nemzethez intézett televíziós beszédében arra kérte honfitársait, hogy szavazzanak nemmel a referendumon, mert az „döntő lépés lesz egy jobb megállapodás” felé vezető úton. Azt hangoztatta,  hogy a népszavazás nem Görögország euróövezeti tagságáról szól, hiszen az adott.

Korábbi felmérések szerint a hét elején még többségben voltak a hitelezőkkel való megállapodás ellenzői, azóta azonban – legalábbis a friss felmérés szerint – változott a helyzet.

Jánisz Varufakisz pénzügyminiszter az ausztrál ABC rádiónak, valamint a Blooemberg amerikai televíziónak csütörtökön egyaránt úgy nyilatkozott: nem zárja ki, hogy az „igen” szavazatok győzelme esetén a Ciprasz-kormány lemond. „Úgy véljük, hogy a nép döntését tiszteletben kell tartani” – hangsúlyozta a miniszter, utalva arra: esetleges lemondásuk után együtt kívánnak működni azokkal, akik átveszik a kormányzást.

A népszavazáson meglehetősen bonyolult kérdést tesznek fel a szavazópolgároknak. A kérdés így hangzik: „El kell-e fogadni azt a közös tervet, amelyet az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap június 25-én az Eurócsoport elé terjesztett?” A szavazócédulán ezt követően kifejtik, hogy a terv két részből áll, és feltüntetik a terv két fejezetének címét. Az első a Reformok a folyamatban lévő programok lezárására és azon túl címet viseli, a másodiknak Az adósságok fenntarthatóságának előzetes elemzése a címe.

A szavazóknak „Nem” és „Igen” között kell választaniuk. A két lehetőség közül a „Nem” válasz szerepel az első helyen.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »