Princip szobra már Belgrádban is áll

Az első világháború kitörésében katalizátor-szerepet betöltő szarajevói merénylet 101. évfordulóján, vasárnap este az eseményekben kulcsszerepet játszó Gavrilo Princip emlékműve került felavatásra a szerb fővárosban- számolt be a BalkanInsight.com hírportál. A térség számára még mindig fontos és szimbolikus emlékezetpolitikai gesztusok közül ugyanakkor érdemes mindenképpen több figyelmet szentelni ezen mozzanatnak, mivel a vezető belgrádi tisztségviselők múlthoz való viszonya könnyen visszatetszést, vagy akár heves tiltakozást válthat ki szomszédjai körében, ami túl sok jóval nem kecsegtethet az integráció-párti kabinetre nézve.

Az ünnepségen tiszteletét tevő Tomislav Nikolić rövid felvezető beszédében kifejtette, hogy Princip mind a mai napig hős, a szabadság eszményének szimbóluma a szerb nép szemében, aki elévülhetetlen érdemeket szerzett az egész Balkán idegen iga alól való felszabadulásában. Igyekezett azonban azt is leszögezni: a kormányzat mindezen erőfeszítéseivel egyáltalán nem Ferenc Ferdinánd megölését próbálja meg elbagatellizálni, mindössze a Szerbia érdekeiért minden korban harcolók előtt kíván tisztelegni.

Az állami szinten is bátorított kultuszépítés ennek ellenére könnyedén a visszájára sülhet el. A közvélemény-kutatók által végzett mérések szerint ugyanis míg Szerbiában a népesség nagy hányada még mindig az Osztrák-Magyar Monarchia elleni küzdelem élharcosaként tekint az azon a végzetes napon a ravaszt meghúzó merénylőre, addig a volt jugoszláv tagköztársaságokban a megkérdezettek döntő hányada szerint nem több egy közönséges terroristánál, aki nem is annyira a nagyhatalmak jároma alól történő felszabadulást, mint inkább a soviniszta nagyszerb érdekeket hivatott megtestesíteni.

A 2 méter magas, bronzból készült alkotást, a boszniai Szerb Köztársaság ajándékát Aleksandar Vučić kormányfő javaslatára állították fel abban a belgrádi közparkban, amely mintegy 100 évvel korábban a „Fiatal Bosznia” elnevezésű radikális szervezet gyülekezőhelyéül szolgált. A munkálatokkal és az avatással így is több hónapot csúsztak, holott Szarajevó keleti részében lassan már 1 éve, a centenáriumra elkészülve áll egy ugyanilyen szobor.

Milorad Dodik, az adományozó boszniai szerb entitás szintén jelenlévő első emberének meglátása szerint Princip alakja elsősorban a szerbség ma is zajló balkáni szabadságharcának mementója, aki még szinte gyerekfejjel, 18 évesen készen állt már életét áldozni népéért, Szerbia pedig a történelem folyamán egyszer sem viselkedett agresszorként bármilyen konfliktusban, csupán jog szerint is saját területeit védte mindig. Az avatással és az évfordulóval kapcsolatban érdemes megemlíteni az ugyanerre a napra eső Vidovdan (Szent Vid napja) ünnepét is, 1389-ben ugyanis ekkor szenvedtek végső és katasztrofális vereséget Lázár fejedelem erői a túlerőben lévő oszmán seregektől, melyet mind a mai napig a szerb történelem legnagyobb tragédiájaként tart számon az utókor.

A merénylet elkövetésekor 19 éves Principet az akkor hatályos büntetőjogi szabályok miatt halálra ugyan nem ítélhették, az akkor maximálisan kiszabható 20 éves börtönbüntetést viszont megkapta, melyet a mai Csehország területén található Theresienstadt (Terezín) várbörtönében kellett leülnie. Tüdőbaja az évek során teljesen elhatalmasodott rajta, később pedig csont-tuberkulózist diagnosztizáltak nála, ami végül 1918. április 28-án, mintegy fél évvel a háború vége, az antant győzelme és a délszláv állam megszületése előtt a halálát okozta. Jeltelen sírba tett földi maradványait 1920-ban exhumálták, végső nyughelye tettestársaival, „Vidovdan hőseivel” együtt Szarajevóban található egy külön a tiszteletükre emelt kápolna alatt.

A merényletről és a tavalyi centenáriumi évfordulóról az Euronews rövid tudósítását itt nézheti meg.

Kaszás Gábor

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »