Iszlám Állam: a dzsihadisták ismét betörtek Kobaniba

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet fegyvereseinek ismét sikerült betörniük a török határon lévő, kurd harcosok által védett szíriai Kobani városba, ahonnan januárban heves harcok árán sikerült kiűzni őket – jelentette csütörtökön az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) civilszervezet.

Miközben a dzsihadisták tűzpárbajt vívtak a kurd harcosokkal, az IÁ egyik embere öngyilkos merényletet követett el a város központjában, és ebben legalább öt ember meghalt – tette hozzá az OSDH közleményében.

A Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milícia egyik tisztségviselője arról számolt be, hogy a dzsihadisták egy autóba rejtett pokolgépet robbantottak fel a városban. A robbanásban és az összecsapásokban meghalt legalább 12 ember, és további 70 megsebesült – közölték kórházi források a Reuters hírügynökséggel.

Az OSDH arról is beszámolt, hogy egy Kobanihoz közeli faluban az Iszlám Állam fegyveresei legyilkoltak legalább húsz civilt, köztük olyanokat, akik fegyvert fogtak a dzsihadisták ellen, de nőket és gyerekeket is.

Az IÁ tavaly elfoglalta a kurdok lakta határváros egy részét, de a kurd fegyveresek az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légi támogatásával négyhavi heves harcok árán januárban kiűzték a dzsihadistákat a városból.

Szintén az OSDH jelentése szerint az IÁ fegyveresei csütörtökre virradóan elfoglalták a kormányerőktől a Szíria északkeleti részén lévő Haszake város egyes részeit. A harcokban legalább 20 dzsihadista és 30 kormánykatona meghalt. A szíriai állami tévé arról számolt be, hogy Nasva kerületben elkezdték elűzni a lakosokat otthonukból.

Ezzel szemben a hadseregnek az ország déli részén lévő Deraa tartományban sikerült visszavernie lázadók több támadását néhány hadállás ellen – jelentette szintén a damaszkuszi televízió. Ezek a lázadók a főként az an-Nuszra Front szervezetből és az Ahrar as-Sam ultrakonzervatív milíciából álló, magát a „Hódítás hadseregének” nevező iszlamista koalíciónak a tagjai. A hadsereg katonái több tucat támadót megöltek – közölte a tévé. Az OSDH szerint a lázadók a tartomány vele azonos nevű fővárosát is támadták.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »