A VMSZ új alelnököt és új elnökséget is választott

Lényegbeli változások nem történetek a pártban – fogalmazott Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, miután bejelentette: bizalmi szavazáson erősítették meg elnöki pozícióját, Varga Lászlót felmentették alelnöki tisztségéből, valamint a 17 tagú elnökség új összetételéről is döntöttek csütörtökön este.

A VMSZ azért maradhatott meg az elmúlt 21 évben, mert nyitott volt a párbeszédre és lehetőséget adott a hagyományos értelemben politikailag akár eltérő nézőpontot is képviselő tagoknak álláspontjuk képviselésére. „A VMSZ fedelet adott az eltérő módon, másként gondolkodóknak, és meg tudta teremteni a párbeszéd és a szót értés feltételeit, ez tartott bennünket életben” – fogalmazott a pártelnök. A VMSZ-t az különbözteti meg a politizálgatóktól, hogy a párbeszéd végén döntések születnek, amelyek kötelező érvényűek – mondta Pásztor. A VMSZ elnöke kifejtette, hogy a mostani nehéz, felkorbácsolt időkben felerősödnek a különbségek és az állásfoglalások képviselete is erőteljesebbé válik.

A Vajdaság Magyar Szövetség áprilisi tisztújító közgyűlését követően a belső feszültségek nem csillapodtak a pártban, illetve olyan elemei jelentek meg a közéletben való szerepvállalásnak a VMSZ tisztségviselői részéről, ami nem tipikus, nem normális és nem pártszerű – fogalmazott Pásztor, hozzátéve: mindez bizalmi válsághoz vezetett, amelyről az elmúlt napokban és hetekben folytatódott a párbeszéd párton belül, a többségi vélemény pedig megszületett: csütörtökön a VMSZ Tanácsa rendhagyó döntéssorozatot hozott.

Másfél hónappal a tisztújító közgyűlést követően az elnök bizalmi szavazást kezdeményezett magával szemben. Miután 45 támogató szavazattal és 1 kitöltetlen szavazólappal megerősítették pozícióját, az elnök kezdeményezte a három alelnök és az elnökség felmentését. A „dilemmák eloszlatása és az önmarcangolás befejezése” indokolta az új választásokat, amelyen Kovács Elvira és Fremond Árpád mellett Ceglédi Rudolfot választották alelnöknek. Varga Lászlót azért nem javasolta Pásztor, mert mint fogalmazott, megrendült a bizalma benne az elnöki-alelnöki együttműködés terén. „Ettől függetlenül Varga Lászlót ezentúl is a közösség és a Tanács fontos és értékes tagjának, illetve fontos parlamenti képviselőnek tartom” – tette hozzá Pásztor. Varga ezt követően nem kívánt részt venni az elnökségben sem, amelynek összetételében további két fontos személyi változás történt: a 6. legtöbb szavazatot kapó Lovas Ildikó lemondott mandátumáról, az alapító tagok közül pedig Józsa László nem került be az új elnökségbe.

Pásztor István kifejezte reményét, hogy a tegnapi döntéssorozatot követően a VMSZ elkezd majd azokkal az ügyekkel foglalkozni, amelyek fontosak a közösség számára. „Az elmúlt másfél hónapban számtalan olyan ok volt, ami miatt fegyelmi eljárást lehetett volna indítani egyes tagokkal szemben, ezt azért nem tettem meg, mert azt gondolom, hogy nehéz időkben több türelem és megértés kell, de a VMSZ-nek ezentúl pártszerűen kell viselkednie, a döntéseket mindenkinek el kell fogadnia” – tette hozzá a pártelnök. Pásztor bízik abban, hogy a mostani döntések megerősítik a VMSZ-t és ismét az emberek ügyével tud majd foglalkozni, öregbítve ezzel saját hírnevét.

A Vajdaság Ma tudósítójának kérdésére, hogy mi lesz a következménye annak, ha az elnök által meghatározott párton belüli kisebbség, amely „másként gondolkodik” továbbra is nyilvánosan fogalmazza meg álláspontját például a sajtószabadságról, a magyarországi kerítéshúzásról vagy akár a Népszínházról, tehát azokról a kérdésekről, amelyekben esetleg eltérhet a véleményük a párt álláspontjától Pásztor a következőket nyilatkozta: „Ők maguk is a pártot képezik. A kérdésre akkor tudok válaszolni, ha látom, hogy mire vonatkozik. Mindenki szabadon formálja meg a véleményét, de a pártszerű működés elsősorban arról szól, hogy az ügyeket párton belül kell megbeszélnünk, és hogy azokat a döntéseket kell képviselnünk, amelyek meghozunk.”

A sajtószabadsággal kapcsolatos megnyilvánulások kapcsán Pásztor kijelentette: „Ezt a mostani jelenséget a magam és a VMSZ vonatkozásában is méltánytalannak tartom, mert azt a képzetet kelti, mintha itt hárman-négyen aggódnának a sajtószabadságért és mi mindannyian valami mást képviselnénk. Ez eddig sem volt így, és ezután sem lesz. A Vajdasági Magyar Szövetség nem kíván beleszólni egyetlenegy sajtóorgánum szerkesztésébe sem, nem akar ezzel kapcsolatban mondatokat megfogalmazni, mert ez által megsértené a sajtószabadságot. A VMSZ egy politikai párt, amelynek – elsősorban ha kisebbségi – az a feladata, hogy a média munkájának feltételeit biztosítsa, ezek számára a keretfeltételeket biztosítsa. Én büszke vagyok arra, hogy a VMSZ az elmúlt két évtizedben a magyar sajtó vonatkozásában sikeres erőfeszítést követett el. Most is vannak például a szabadkai médiaházzal kapcsolatban határozott elképzeléseink, amelyek az elkövetkező évtizedekre tudják ezeket a működési feltételeket biztosítani. Nem kívánunk azzal foglalakozni, hogy hogyan szerkesztik a média anyagát, ki hányszor van benne, azt gondolom, hogy megvan ennek a maga mechanizmusa, a döntéshozók és felügyelők, azok a rendszerbeli elemek, amelyeknek a korrekciót el kell végezniük, amennyiben valami hiba csúszik a gépezetbe, ez nem a mi feladatunk. Vissza kellene vinni ezt az egész ügyet az intézményes keretek közé, mert ha nem ez történik, akkor annak csak rombolás lesz a vége” – mondta Pásztor.

A Magyar Szó főszerkesztőjének nagy port kavart megnyilatkozása kapcsán Pásztor kifejtette: ő sem nem szerkesztőségi tag, sem nem alapító, magánvéleményét pedig nem kívánja megosztani a nyilvánossággal. A Magyar Szó nyílt levelet megfogalmazó munkatársait többek között Varga László és Józsa László is támogatta. Pásztor elmondta, nem ez volt Varga felmentésének oka.

Kitekintő / Vajma.info

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »