Így telt az elnök első éve

Andrej Kiska köztársaság elnök egy éve foglalta el a hivatalát. Az államfő nyilatkozott első évéről, de véleményt mondtak róla korábbi ellenfelei, Fico és Procházka is.

Andrej Kiska nyilatkozatot adott ki egyéves elnöksége alkalmából, amiben továbbra is azt állítja, hogy szeretné visszaadni a köztársasági elnöki poszt hitelét. Kiska a Plus jeden deňnek azt is elmondta, hogy azt szeretné, ha az emberek bíznának az elnökben, az államban, büszkék legyenek arra, hogy Szlovákiában élnek és akik elmentek, jöjjenek vissza nekünk segíteni.

Saját bevallása szerint is nagyon aktív évet tudhat maga mögött hazai és külföldi szempontból is.

„Annak ellenére, hogy az elnöknek nincsen végrehajtói jogköre, kérdéseket tettem fel és válaszokat vártam országunk sok problémájának megoldására” – konstatálta a nyilatkozatában.

„Funkcióba lépésem után azonnal elkezdtem élni a jogköreimmel a bíróságokon belül és sikerült pozitív változásokat elindítani” – mondta el az államfő.

Végül hozzátette, hogy a parlamentben is fellépett miután távozott a második legfontosabb közjogi méltóság, Pavol Paška házelnök, illetve Zuzana Zvolenská egészségügyi miniszter a pöstyéni kórház túldrágított CT-botrányával kapcsolatban.

„Volt népszavazás, Váhostav-botrány, óriási vita a nyugdíjrendszerről” – sorolta Kiska első évének eseményeit.

Több mint száz találkozón vett részt, ahol találkozott a munkavállalók, tanárok, nővérek, orvosok, vállalkozók képviselőivel, a harmadik szektorhoz tartozókkal és sok régiót meglátogatott. Persze politikusokkal is találkozott.

„Több tízszer találkoztam a miniszterekkel és a kormányfővel” – állítja az elnök.

„A külpolitikában Ukrajna dominált, Petro Porošenko ukrán elnök meghívásomra Szlovákiába érkezett a V4-es találkozóra. Én kétszer jártam Ukrajnában. Meglátogattam minden szomszéd államot, a lengyel elnökkel tízszer találkoztam” – részletezte külpolitikai tevékenységét Kiska.

A Plus jeden deňnek elmondta, hogy óriási élmény volt számára Ferenc pápával találkozni a Vatikánban. „Teljesen más volt, mint a többi politikai tárgyalás, amit az elmúlt évben folytattam. Olyan érzésem volt, mintha az apámmal beszélgetnék. A jóról, az életről beszélgettünk és nagyon jó érzéssel távoztam” – tette hozzá az elnök.

Fico, aki egy éve az elnökválasztás során Kiskával együtt a második fordulóba jutott, a SITA-nak azt mondta, Kiska egy éve megmutatta, hogy az olyan elnök, akinek nincs reális támogatottsága a parlamentben, csak a korlátozott jogköreire hagyatkozhat politikai tevékenysége során. Értékelte azonban, hogy a három legfőbb közjogi méltóság között rendszeres és standard kommunikáció folyik.

Radoslav Procházka szerint, aki az elnökválasztáson harmadik helyen zárt, Kiska sok megválasztásához fűzött reményt beváltott. „Már az első évében sikerült beteljesítenie azt a ígéretét, hogy minden állampolgár elnöke akar lenni, nem pedig a kormány vagy az ellenzék eszköze” – áll Procházka nyilatkozatában, amelyet pártja szóvivője, Karolína Ducká juttatott el a SITA-hoz. Procházka szerint az elnök kihasználja a jogalkotásban lévő jogköreit és a hangja hallatszik a külpolitikában, az egészségügyben és az igazságszolgáltatásban is, komoly államfő.

2014. március 15-én a köztársasági elnöki választás első fordulójában Robert Fico nyert 531 919 szavazattal (28%), a második helyen Andrej Kiska végzett 455 996-tal (24%), a harmadik helyre Radoslav Procházka futott be 403 548-cal (21,24%). A március 29-én tartott második fordulóba az első két helyezett jutott be, ahol aztán Kiska 1 307 065 szavazatot szerzett szemben Fico 893 841-vel. Kiskát 2014. június 15-én iktatták be hivatalába.

Bumm.sk

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »