Nem tartóztatták le az államfőt

Elhagyta Dél-Afrikát és útban van Szudánba Omar el-Besir szudáni államfő – közölték szudáni hivatalos források hétfőn.

El-Besir annak ellenére utazott el Johannesburgból, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elfogatóparancsa van érvényben ellene, és az ICC mellett hétfőn Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár is az elfogatóparancs végrehajtására szólította fel a dél-afrikai kormányt.

A szudáni államfő gépe este érkezik Kartúmba, és az elnök a megérkezése után sajtótájékoztatót tart- közölte az AFP francia hírügynökséggel Jasszer Juszef szudáni tájékoztatási miniszter.

Omar el-Besir a világ egyetlen hivatalban lévő vezetője, akit népirtás, emberiesség elleni bűnök és háborús bűntények miatt köröznek. A vádpontok a nyugat-szudáni Dárfúr tartományban 2003 óta elkövetett bűncselekményekre vonatkoznak, a letartóztatási parancsot 2009-ben adta ki az ICC.

Besir egy küldöttség élén az Afrikai Unió értekezletére érkezett Johannesburgba még vasárnap. Egy dél-afrikai bíróság még aznap megtiltotta számára, hogy elhagyja az országot mindaddig, amíg a helyi hatóságok nem döntenek az elfogatóparancs ügyében.

Előzőleg egymásnak ellentmondó nyilatkozatok láttak napvilágot arról, hogy a szudáni politikus a Dél-afrikai Köztársaságban van-e még. A helyi sajtó arról számolt be, hogy egy szudáni kormánygép szállt fel Johannesburgból, ezzel szemben William Mokhari, a dél-afrikai kormány egyik ügyvédje azt mondta, hogy az elnök nincs az utaslistán.

Az 1989 óta hatalmon lévő Besir, akit áprilisban választottak ismét az ország élére, a nemzetközi körözés kiadása óta rendszerint csak olyan országokba utazik, amelyek nem tagjai az ICC-nek, a bíróság alapító statútuma szerint ugyanis a testület fennhatóságát elismerő államok – köztük a Dél-afrikai Köztársaság is – kötelesek együttműködni a törvényszékkel.

Az ENSZ becslése szerint 2003 óta a szudáni kormányhoz hű erőknek és velük szövetséges milíciáknak a felkelőkkel szembeni erőszakos fellépése eddig mintegy 300 ezer halálos áldozatot követelt Dárfúrban, és mintegy 3 millióan kényszerültek lakhelyük elhagyására.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »