Büntethetik az Ukrajnában harcoló szlovákokat

Hamarosan már nemcsak más ország hadseregében, de a nem hivatalos harci alakulatokban való szolgálat is büntetendő lesz. A kormány törvényt módosít, mivel a jelenlegi szabályozás szerint nem egyértelmű, hogy az Ukrajnában az oroszbarát szakadárok oldalán harcoló szlovák állampolgárok törvényt sértettek-e vagy sem.

Az orosz–ukrán konfliktus kirobbanása után több bizonyíték is napvilágra került arról, hogy az ukrán hadsereg ellen harcoló egységekhez szlovák állampolgárok is csatlakoztak, néhányan az orosz médiának is nyilatkoztak.

A jelenleg hatályos törvények szerint csak más ország hivatalos hadseregeiben való illegális szolgálat számít bűncselekménynek. Ahhoz, hogy valaki legálisan csatlakozzon ilyen hadsereghez, az államfőtől kell engedélyt kérnie – ezt kaptak például azok, akik a francia idegenlégióhoz jelentkeztek.

Miroslav Lajčák külügyminiszter szerint a szakadárok félkatonai egységek, nem számítanak standard hadseregnek, ezért kérdéses, hogy akik csatlakoznak hozzájuk, azokat büntethetnénk-e. „Dolgozunk egy olyan szabályozáson, amely egyértelműen meghatározná, hogy az ilyen félkatonai egységekben való szolgálat is bűncselekménynek számít” – mondta a külügyminiszter a kormány tegnapi ülése után.

Robert Kaliňák belügyminiszter ugyanakkor elismerte, hogy tovább próbálják azonosítani és megtalálni azokat a szlovákokat, akik a szakadárok oldalán harcolnak. „Azt hiszem, hogy nagyon jó információink vannak róluk” – mondta Kaliňák azzal, hogy részletesebb tájékoztatást az ügyről nem adhat.

Martin Fedor (Sieť) képviselő is bejelentette, dolgozik egy törvénymódosításon, amely büntetné a félkatonai szervezetekhez való csatlakozást. „Abszurdum, hogy jelenleg büntetik azokat, akik más ország hivatalos, elismert hadseregében harcolnak, akár a szövetségesek oldalán, de azokat, akik ellenük harcolnak, különböző félkatonai szervezetekben, már nem” – mondta a képviselő. Az új törvény viszont nemcsak az oroszbarát szakadárokra vonatkozna, hanem az Iszlám Állam seregeire is, Fedor szerint az ő egységeikhez is már több szlovák állampolgár csatlakozott.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »