Meghekkelték Cirill és Metód szobrát

Tegnap reggelre magyar nyelven is felkerült a körforgalom közepén álló Cirill és Metód szoborra a két hittérítő neve, írja az Új Szó.

A Fontos vagy! mozgalom nyilatkozatot tett közzé, és emlékeztet, hogy 2010-ben Robert Fico a város beleegyezése nélkül avatta fel a szobrot. „Az még fájóbb, hogy Komárom magyar lakosságát még a szobor magyar nyelvű feliratával sem tisztelték meg. Mi ezt a tiszteletlenséget kijavítottuk. Cirill és Metód Európa védőszentjei, több nyelven beszélő művelt emberek voltak. Bizonyára nem fáj nekik, hogy mostantól a magyar ábécé betűit is megtaláljuk a szobor talapzatán”.  A szobor a komáromi Matica slovenská tulajdona, a szervezet nem rosszallja a magyar feliratot. Elnöke, Jozef Černek azt mondta, nem rongálásként tekint a feliratra. „Esztétikus a felirat, talán csak azt sajnálom, hogy felragasztása előtt az akció kivitelezői nem kerestek meg, mert akár a betűtípust is egyeztethettük volna. Más országokban teljesen normális, hogy vegyesen lakott területeken többnyelvű feliratok vannak, nem gondolom, hogy nálunk másként kellene lennie. A Matica központját értesítem, de nem engedem, hogy a szoborcsoport ismét politikai csatározás célpontjává váljon” – mondta lapunknak Černek.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

Kinek ajánlott a hajbeültetés? (x)

A kopaszodás nem visszafordítható folyamat, így a hajbeültetés bizonyul az egyetlen hatékony megoldásnak a problémára megszüntetésére. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a beavatkozásra, illetve hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnünk. 

Read More »