Kitiltották az orosz nagykövetet a parlamentből

Közel 90 EP-képviselő feketelistázására válaszul az Európai Parlament kitiltotta az épületéből az orosz EU-nagykövetet és egy másik diplomatát, és felfüggesztette részvételét az EU-orosz parlamenti vegyesbizottságban.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke kedden arról tájékoztatta az EU-hoz akkreditált orosz nagykövetet, hogy az intézmény válaszlépéseket foganatosít 89 EP-képviselő orosz hatóságok által történt feketelistázása miatt. Schulz jelezte, hogy a napokban nyilvánosságra hozott, európai politikusok és tisztviselők nevét tartalmazó listát az orosz hatóságok minden transzparencia nélkül fogadták el, és figyelmen kívül hagyták a vonatkozó nemzetközi jogi előírásokat, amelyek lehetővé teszik a célszemélyek számára a védekezéshez és a fellebbezéshez való jogot.

Az EP ezért több intézkedést is foganatosít, amelyek egészen addig érvényesek, amíg Moszkva vissza nem vonja a feketelistát.

Vlagyimir Csizsov orosz EU-nagykövetnek és egy munkatársának a Parlamentbe való belépését korlátozzák; a Duma és a szövetségi tanács (felsőház) EP meglátogatására vonatkozó kérelmeit eseti alapon bírálják majd el, és felfüggesztik az EP részvételét az EU-orosz parlamenti együttműködési bizottságban.

Az orosz listát néhány napja tették közzé, miután Guy Verhofstadtnak, az európai liberálisok frakcióvezetőjének a beutazási kérelmét a tiltásra hivatkozva nem engedték meg az orosz hatóságok.

Ismeretes, hogy az EU is beutazási korlátokkal sújtott orosz politikusokat Ukrajna területi épségének és szuverenitásának megsértése miatt. Az EU azonban a lista összeállításánál szigorú jogi szempontokat vesz figyelembe, ellenkező esetben – ahogy arra már volt is példa a múltban – a feketelistázott személyek sikerrel indíthatnak pert a korlátozó intézkedések ellen az Európai Bíróságon. Moszkvától eltérően az EU lista nyilvános és mielőtt hatályba lépne, a listázott személyek külön értesítést kapnak az EU-tól.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek