Rafsanjani: a keményvonalasok akadályozzák a nukleáris tárgyalások sikerét

Az iráni vezetés keményebb külpolitikát szorgalmazó személyei mindvégig ellenezték az iráni-amerikai közeledést, illetve a nukleáris megállapodást a jelenlegi formájában, és „otthon” hangos kritikusai Rohani elnöknek, és tárgyalócsapatának, amely a volt elnök szerint veszélyeztetheti a tárgyalások sikerét.

Akbar Hashemi Rafsanjani, az Iráni Iszlám Köztársaság egykori elnöke egy ünnepségen tartott beszédében jelentette ki, hogy bizonyos csoportok hátráltatják a nukleáris tárgyalások végső megállapodását, mivel az veszélyeztethetné érdekeiket, írja az IRNA iráni hírügynökség.

Az Irán és a hat világhatalom közti nukleáris tárgyalás lassan finiséhez érkezik, ahogy közeledik a június 30-i határidő, a perzsa állam egyköri elnöke szerint azonban az iráni keményvonalasok szabotálják a békés, diplomáciai megoldásokat, és inzultálják az iráni tárgyalódelegációt azért, hogy önérdekeiket védjék. 

Rafsanjani hangsúlyozta, hogy Irán békés atomprogramját lassan elismeri a világ, illetve méltatta a perzsa állam tárgyalódelegációját kiváló munkájáért. 

Hasszán Rohani elnök sokadszorra vette védelmébe az iráni tárgyalókat, hangsúlyozva a kritikusok számára, hogy a delegáció tapasztalt, és képes képviselni és megvédeni a nemzet érdekeit. 

Rohani elnök külpolitikájának legfőbb ellenzői az iráni keményvonalasok, akik egy kampányhadjáratot („We are concerned” – Aggódunk) is kezdeményeztek a számukra túl mérsékeltnek tekintett külpolitika miatt, sürgetve, hogy térjen vissza a vezetés Mahmúd Ahmadenizsád volt elnök keményebb politikájához. 

Ugyan közeledik a június 30-i határidő, azonban számos véleménykülönbség nehezíti a végső megállapodás megkötését. Az Egyesült Államok több képviselője is hangsúlyozta, hogy nem kívánják kiterjeszteni a határidőt, ugyanakkor Abbas Araqchi iráni főtárgyaló kijelentette, hogy nem kizárt, hogy június 30-ig nem sikerül megállapodni. A francia diplomaták is hasonlóan vélekednek. 

A felek közti fő problémát jelenti egyfelől, hogy az Egyesült Államok a szankciókat fokozatosan függesztené fel, míg Irán szerint a megállapodás megkötésével azonnal el kell törölni az összes szankciótt. Másfelől további törésvonalat képez, hogy a perzsa állam nem hajlandó biztosítani, hogy katonai berendezéseibe bepillantást nyerjenek a nemzetközi megfigyelők, illetve hogy megbeszéléseket folytassanak iráni tudósokkal. Franciaország figyelmeztetett, hogy emiatt akár a megállapodás blokkolására is hajlandó. 

Az iráni keményvonalasokat az amerikai-iráni relációban leegyszerűsítve az amerikai republikánusokhoz lehet hasonlítani: elleneznek mindenféle közeledést a két állam között, beleértve a nukleáris megállapodást is, és szigorú fellépést szorgalmaznak.

Káply Mátyás

Friss hírek