A választási kampány áldozatai lesznek a kisebbségi jogok?

A magyar politikusok közti, választások előtti belháborúnak tartja a kormányhivatal a Mária Jedličková kisebbségi kormánybiztos által készített, a nemzeti kisebbségek helyzetéről szóló jelentés bírálatait. „A jelentés … rendelkezik mindazokkal a jegyekkel, amelyekkel egy ilyen jelentésnek rendelkeznie kell” – állítja a kormányhivatal. Minderről az Új Szó számolt be.

Szerintük ezt bizonyítja, hogy komplex információkat tartalmaz a kisebbségek életének számos területéről, a kisebbségi kultúráról, oktatásügyről, nyelvhasználatról. Kiemelik, hogy a kisebbségek képviselői is megdicsérték a kulturális támogatások elosztásának felgyorsítását 2014-ben.

A jelentéssel kapcsolatban azonban nem ellenkezés, hanem összhang van a Híd, az MKP és a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala között. „A jelentésben épp a problémák leírása a legszűkszavúbb, s csak közvetve olvasható ki, például abból a félmondatból, hogy a kormányközi kisebbségi szlovák–magyar vegyes bizottság utolsó ülése félbeszakadt a nyitott kérdések miatt – írja állásfoglalásában az MKP. – A valós problémák számbavétele nélkül nehéz azok megoldására javaslatokat tenni, a kormánynak tanácsokat adni, ez a megbízott kormánybiztosnak sem sikerült, immár harmadik alkalommal.”

Hasonlóan vélekedik a Híd is. „A jelentés nem tesz javaslatokat arra, hogyan lehetne javítani a kisebbségek helyzetén és jogállásán – áll a párt állásfoglalásában. – Mindezt annak ellenére, hogy egyes területeken – mint a nemzetiségek képviselőinek a közügyekbe való beleszólásának lehetősége, a »nagy« kisebbségek jogainak korlátozása a nemzeti és etnikai kisebbségekről döntő bizottságban, vagy éppen a kisebbségi nyelvek hivatali érvényesülése – igenis, van min javítani.”

Hasonlóan vélekedik Tokár Géza, a Kerekasztal szóvivője is. „Hiányzik belőle a progresszió, vagyis a megoldásra váró problémák összefoglalása, és a megoldási javaslat bemutatása, e nélkül csak statisztikai adathalmaz marad a jelentés” – mondta lapunknak Tokár.

Kitekintő / Új Szó

Felkapott hírek

Friss hírek

Feszült a helyzet Ukrajnában, aggódik a G7

A világ hét legfejlettebb iparú országának külügyminiszterei és Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn közös állásfoglalásban fejezték ki aggodalmukat amiatt, hogy Oroszország jelentős haderőt vont össze az ukrán határ mentén és az általa önkényesen elcsatolt Krím-félszigeten.

Read More »

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »