A választási kampány áldozatai lesznek a kisebbségi jogok?

A magyar politikusok közti, választások előtti belháborúnak tartja a kormányhivatal a Mária Jedličková kisebbségi kormánybiztos által készített, a nemzeti kisebbségek helyzetéről szóló jelentés bírálatait. „A jelentés … rendelkezik mindazokkal a jegyekkel, amelyekkel egy ilyen jelentésnek rendelkeznie kell” – állítja a kormányhivatal. Minderről az Új Szó számolt be.

Szerintük ezt bizonyítja, hogy komplex információkat tartalmaz a kisebbségek életének számos területéről, a kisebbségi kultúráról, oktatásügyről, nyelvhasználatról. Kiemelik, hogy a kisebbségek képviselői is megdicsérték a kulturális támogatások elosztásának felgyorsítását 2014-ben.

A jelentéssel kapcsolatban azonban nem ellenkezés, hanem összhang van a Híd, az MKP és a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala között. „A jelentésben épp a problémák leírása a legszűkszavúbb, s csak közvetve olvasható ki, például abból a félmondatból, hogy a kormányközi kisebbségi szlovák–magyar vegyes bizottság utolsó ülése félbeszakadt a nyitott kérdések miatt – írja állásfoglalásában az MKP. – A valós problémák számbavétele nélkül nehéz azok megoldására javaslatokat tenni, a kormánynak tanácsokat adni, ez a megbízott kormánybiztosnak sem sikerült, immár harmadik alkalommal.”

Hasonlóan vélekedik a Híd is. „A jelentés nem tesz javaslatokat arra, hogyan lehetne javítani a kisebbségek helyzetén és jogállásán – áll a párt állásfoglalásában. – Mindezt annak ellenére, hogy egyes területeken – mint a nemzetiségek képviselőinek a közügyekbe való beleszólásának lehetősége, a »nagy« kisebbségek jogainak korlátozása a nemzeti és etnikai kisebbségekről döntő bizottságban, vagy éppen a kisebbségi nyelvek hivatali érvényesülése – igenis, van min javítani.”

Hasonlóan vélekedik Tokár Géza, a Kerekasztal szóvivője is. „Hiányzik belőle a progresszió, vagyis a megoldásra váró problémák összefoglalása, és a megoldási javaslat bemutatása, e nélkül csak statisztikai adathalmaz marad a jelentés” – mondta lapunknak Tokár.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »