Ausztrália: vita a hazatérni szándékozó dzsihadistákról

Komoly vitákat gerjesztett Ausztráliában a hazatérni szándékozó dzsihadisták kérdése, miután nemrégiben felröppent a hír, hogy gyerekeivel együtt haza szeretne menni Szíriából annak a hétéves ausztrál kisfiúnak az anyja, akit tavaly egy szíriai katona levágott fejével a kezében kaptak lencsevégre – olvasható az AP amerikai hírügynökség jelentésében.

Az anyának állítólag elege lett a szíriai borzalmakból, és ezért öt gyerekével együtt vissza akar költözni Sydneybe. Az ügy több fontos kérdést felvetett a szigetországban, például azt, hogy miként kellene a kormánynak megvédenie az állampolgárait, vagy hogy hol lehet meghúzni a határt a terroristák és az áldozataik között.

Az ausztráliai születésű Khaled Sharrouf –  akit 2009-ben terrorizmusért elítéltek és közel 4 évet töltött börtönben – családjával együtt a tavalyi év elején utazott Szíriába, hogy csatlakozzon az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezethez, majd augusztusban olyan képet töltött fel a Twitter közösségi oldalra, amelyen legkisebb fia nagy erőlködés közepette a kezében tartja egy lemészárolt szíriai kormánykatona fejét.

John Kerry amerikai külügyminiszter a “valaha bemutatott legundorítóbb, leggyomorforgatóbb, leggroteszkebb fényképek egyikének” nevezte a felvételt. Sharrouf később egy olyan fotót is közzétett, amelyen fiaival terepszínű gyakorlóruhában, fegyverekkel pózolnak, a háttérben pedig az IÁ zászlaja látható.

Az ausztrál média arról számolt be szerdán, hogy Sharrouf felesége, az iszlámra áttért Tara Nettleton családja segítségét kérte, hogy három fiával és két tizenéves lányával együtt visszaköltözhessen Sydneybe.

Tony Abbott ausztrál miniszterelnök az üggyel kapcsolatban leszögezte: amennyiben a gyerekek bűncselekményt követtek el, akkor ugyanaz az eljárás vár rájuk Ausztráliában, mint a többi fiatalkorú bűnözőre. “A lényeg – és ezt szeretném hangsúlyozni -, hogy a bűnözőket attól függetlenül megbüntetjük, hogy fiatalok vagy idősek, férfiak vagy nők, és hogy külföldön vagy itthon követték el a tettüket” – mondta a kormányfő.

“Egyszerűen helytelen részt venni abban a barbarizmusban, amelynek oly gyakran szemtanúi lehetünk a Közel-Keleten. Erkölcsileg sem helyénvaló és bűn az ausztrál törvények értelmében” – tette hozzá Abbott.

Azt nem tudni, hogy feleségével és gyerekeivel együtt Sharrouf is haza szándékozik-e térni Ausztráliába. Sajtóhírek szerint az azonban bizonyos, hogy az ausztrál rendőrség körözést adott ki a férfi ellen terrorcselekmények elkövetése miatt.

A dzsihadista 2013 augusztusában bátyja útlevelével hagyta el Ausztráliát, a családja pedig később Malajzián keresztül követte. Tara Nettleton apja azt állította, hogy nem tudja, jelenleg hol tartózkodik a lánya. “Még mindig szeretem a lányomat és remélem biztonságban hazatér” – mondta Peter Nettleton sydneyi otthona előtt.

Ausztrália decemberben új terrorellenes törvényeket fogadott el. A vitatott jogszabályok értelmében még akkor is tízéves börtönbüntetéssel sújtható valaki, ha csak ellátogat az Iszlám Állam szíriai fellegvárának számító Rakka tartományba. Canberra bevonta a szélsőségesnek minősített állampolgárok útlevelét, ezzel megakadályozva vagy legalábbis megnehezítve, hogy elhagyják az országot és csatlakozzanak a harcokhoz a Közel-Keleten.

Abbott kedden bejelentette, hogy heteken belül elfogadnak egy olyan törvényt, amely lehetővé teszi, hogy a kormány megvonja az ausztrál állampolgárságot azoktól a kettős állampolgároktól, akiket terrorizmussal gyanúsítanak, még akkor is, ha nem ítélték el őket konkrét bűncselekmény miatt.

Az Irakból és Szíriából jelentős területeket kihasító terrorcsoporthoz már több mint kétszázötven ausztráliai csatlakozott a Nemzetközi Szervezet a Radikalizáció és Politikai Erőszak Tanulmányozásáért nevű kutatóközpont friss jelentése szerint. Abbott hangsúlyozta, hogy becslések szerint a Közel-Keleten harcoló ausztrálok fele kettős állampolgár.

Peter Dutton ausztrál bevándorlásügyi miniszter azt emelte ki, hogy a kormány “pragmatikusan fog hozzáállni a gyerekek, és különösképpen a kiskorúak kérdéséhez” az állampolgárság megvonását érintő döntésekben. A tárcavezető arról nem beszélt, hogy hazatérésük esetén mi történne Sharrouf gyerekeivel.

Greg Barton terrorizmusszakértő szerint az ügy jól mutatja, hogy a kérdés jóval összetettebb, mint azt a kormány leegyszerűsítő üzenetei sugallják. “A politikai szónoklatok üzenete, hogy nem mi vagyunk a felelősek ezekért a gyerekekért. A valóság ezzel szemben az, hogy ha van bármi esély a kimenekítésükre, akkor arra kell koncentrálnunk, hogy segítséget nyújtsunk nekik” – fogalmazott.

A szakértő elmondása szerint miközben Sharrouf gyerekei nem okolhatóak azért, hogy a szüleik Szíriába vitték őket, vannak olyan ausztrál fiatalkorúak, akik maguk döntöttek az iszlamista fegyveresekhez való csatlakozás mellett. Mint mondta, közülük néhányan ki fognak ábrándulni, és így lehetségessé válik a rehabilitálásuk. “Felelősek vagyunk azért, hogy ne exportáljuk a terrorizmust” – tette hozzá Barton.

George Williams, az Új-Dél-Walesi Egyetem professzora szerint az állampolgársági törvény javasolt változtatása alkotmányjogi aggályokat vethet fel. “Ausztrália sokkal jobban fel van készülve a veszélyt jelentő emberek kezelésére, mint azok az országok, ahol végül kikötnének” – mondta.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

Célegyenesben a veszteséges Air India privatizációja

Az indiai kormányzat még a koronavírus-járvány előtt jelentette be, hogy teljes egészében megválna az Air India légitársaságtól, amely már a vírusválság előtt is jelentős adósságot halmozott fel. Korábban a tulajdonrész felének értékesítésével próbálkoztak, de akkor nem akadt egyetlen ajánlattevő sem.

Read More »