ENSZ-békefenntartót lőttek le Maliban

Ismeretlen támadók agyonlőtték hétfő éjjel az ENSZ békefenntartó missziójának egyik katonáját Maliban, egy másikat pedig súlyosan megsebesítettek.

A támadás a fővárosban, Bamakóban történt. A kéksisakosok a repülőtérről igyekeztek a város központja felé, amikor az autójukban rájuk támadtak.

ENSZ-forrás szerint az áldozatok bangladesiek.

A békefenntartókat az ENSZ-küldetés csaknem két évvel ezelőtti kezdete óta több támadás érte, de főleg északon. Bamakóban először a múlt héten lőttek ENSZ-katonára.

Maliban 2012-ben egy katonai puccsot követően az északi országrészt tuareg lázadók és iszlamista fegyveres csoportokfoglalták el. Később az iszlamisták kiszorították a tuaregeket, iszlám jogrendet vezettek be az általuk ellenőrzött területeken, és hadjáratot indítottak az ország déli része meg Bamako ellen. Előrenyomulásuknak Franciaország katonai intervenciója vetett véget tavalyelőtt, azóta nemzetközi katonai jelenléttel igyekeznek biztosítani a rendet.

A hétfő éjszakai támadást egy név nélkül nyilatkozó mali tisztségviselő terrorcselekménynek minősítette. Azt hangoztatta, hogy a támadók a béke ellenségei.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »