Moszkva végképp lemondhat Kijevről

Kijev felmondott öt orosz-ukrán kormányközi egyezményt, köztük több fontos, katonai együttműködési megállapodást csütörtökön – jelentette az UNIAN hírügynökség.

Az egyezmények felmondásáról szóló törvényeket nagy többséggel fogadta el az ukrán parlament, a Verhovna Rada.

Kijev felmondta a többi között azt a megállapodást, amely engedélyezte a Moldovában, a Dnyeszteren túli szakadár területen állomásozó orosz katonák áthaladását Ukrajna területén. Felbontotta az Oroszországgal 1993-ban kötött katonai együttműködési megállapodást, illetve a három évre rá aláírt, a katonai hírszerzés együttműködéséről szóló egyezményt is. Hatályon kívül helyezte továbbá a titkos információk közös védelméről szóló egyezményt is.

A törvénytervezet előterjesztői indoklásukban hangsúlyozták, hogy Oroszország 2014 februárja óta katonai agressziót folytat Ukrajna ellen, törvénytelenül megszállta és annektálta a Krímet, és katonailag megszállva tart nagy területeket a keleti Donyeck és Luhanszk megyékben, ahol fegyveres szakadár mozgalmat szervezett.

Az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) tavaly novemberben közölte, hogy az orosz féllel már egyetlen olyan ukrán vállalat sem működik együtt, amely katonai, védelmi eszközöket, illetve kettős felhasználású termékeket állít elő. Ukrán szakértők azt állítják, hogy Ukrajna nem veszít semmit az Oroszországgal való katonai-műszaki együttműködés leállításával, mert az ország keleti felében dúló harcok miatt növekedett a belső kereslet, és képes termékeinek új piacokat találni.

Oroszország tavaly márciusban katonai segédlettel elcsatolta a Krím félszigetet Ukrajnától. Néhány hétre rá szakadár megmozdulások kezdődtek Ukrajna keleti részén, Donyeck és Luhanszk megyékben, Kijev és a Nyugat szerint Oroszország támogatásával és finanszírozásával. Az oroszbarát szeparatisták önkényesen kikiáltották a két megyében „köztársaságaikat”, kinyilvánították elszakadásukat Ukrajnától. A rend és az ország egységének helyreállítása érdekében Ukrajna áprilisban terrorellenesnek elnevezett műveletet indított a térségben. A fegyveres szembenállás máig tart az ukrán fegyveres erők és a szakadárok között, az ENSZ adatai szerint a halálos áldozatok száma már meghaladta a hatezret.

A szakadárokat Kijev szerint Oroszország látja el fegyverekkel, lőszerrel és egyéb utánpótlással, és Oroszországban kiképzett zsoldosok és hivatásos orosz katonák harcolnak a szakadárok oldalán. Moszkva cáfolja, hogy orosz katonák lennének Kelet-Ukrajnában.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »