A balti országok NATO-csapatok állandó állomásoztatását szorgalmazzák

Észtország, Lettország és Litvánia NATO-csapatok állandó állomásoztatását szorgalmazza, az erre vonatkozó kérést a héten fogják továbbítani az észak-atlanti szövetségnek – jelentette be csütörtökön a litván hadsereg szóvivője.

Mindaugas Neimontas közölte, hogy a három ország közös levélben fordul a NATO európai haderejének főparancsnokságához (SHAPE). Elmondta, azt kérik a szövetségtől, hogy egy-egy, nagyjából hét-nyolcszáz katonából álló zászlóaljat állomásoztasson minden balti állam területén.

A javaslat szerint a csapatok rotációs alapon – a katonákat rendszeres időközönként váltva – tartózkodnának a Baltikumban, ahogyan a három ország légterének védelmét is ellátják a NATO-országok.

Neimontas szerint az állandó jelenlétet a „biztonsági helyzet teszi szükségessé”, amely szerinte nem fog javulni, ezért van szükség elrettentő erőre.

A NATO-csapatok állandó baltikumi jelenlétének kérdését valószínűleg a katonai szervezet jövő évi varsói csúcstalálkozóján fogják megvitatni.

Miután Oroszország tavaly márciusban megszállta és elcsatolta az Ukrajnához tartozó Krím félszigetet, Washington rotációs alapon mintegy hatszáz katonát küldött Lengyelországba és a három balti államba. Washington ezzel a lépésével biztosítani akarta nyugtalan kelet-európai szövetségeseit arról, hogy a NATO védelmet nyújt bármilyen orosz fenyegetéssel szemben.

A balti államok az ukrajnai válság kirobbanása óta aggódnak amiatt, hogy orosz agresszió érheti őket, illetve hogy Moszkva a jelentős számú baltikumi orosz kisebbséget manipulálva viszályt szíthat a sokáig szovjet uralom alatt lévő országokban.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »