Ötnapos tűzszünet következhet Jemenben

Szaúd-Arábia ötnapos fegyverszüneti javaslattal állt elő, amelynek célja a humanitárius támogatások eljuttatása az országba, miután a hetek óta tartó harcok és légicsapások okán, illetve a blokádnak köszönhetően komoly humanitárius válság alakult ki. Szaúd-Arábia szerint a terv sikere csak a huszikon múlik.

Szaúd-Arábia ötnapos humanitárius fegyverszünetet javasolt a jemeni helyzettel kapcsolatban csütörtökön a hetek óta tartó légitámadásokat és harcokat követően. Adel al-Jubeir külügyminiszter hangsúlyozta, hogy a javaslat sikere kizárólag a huszikon múlik. 

John Kerry amerikai külügyminiszter Rijádban, egy a szaúdi külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatón üdvözölte a javaslatot, hangsúlyozva, hogy az akár további időtartamra is kiterjeszthető lehetne. Elmondta továbbá, hogy sem Szaúd-Arábia, sem az Egyesült Államok számára nem prioritás a szárazföldi intervenció lehetősége, adta hírül a Reuters. Kerry kifejezte aggodalmát Irán “a régiót destabilizáló cselekedetei” miatt is.

A hetek óta tartó harcok, illetve a koalíció blokádjának eredményeként Jemen súlyos humanitárius katasztrófával kénytelen szembenézni. “A fegyverszünet egész Jement érinti öt napra. Az egész terv sikere a huszik beleegyezésén múlik”, mondta az újdonsült szaúdi külügyminiszter. 

A légitámadások, illetve a huszik ellen fellázadó számos csoport támadásai ellenére, a síita csoport továbbra is jelentős területeket birtokol az országban. Sőt, szerdán elfoglalták Áden egyik fontosabb körzetét is.

Káply Mátyás

Felkapott hírek

Friss hírek

Közúton kinyíltak a magyar határok

A rendőrség közleménye szerint korlátozás nélkül utazhat Magyarországra állampolgárságtól függetlenül az, aki - a polgári légijárművel történő beutazást leszámítva - Horvátország, Ausztria, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia területéről lép Magyarországra.

Read More »

Piaci körkép: ma is lefelé próbálkozik a DAX

Enyhe mínuszt mutatnak a főbb európai indexek szerdán, a kereskedés laposan kezdődött, de később ereszkedni kezdtek az árfolyamok. A Daimler a saját akkumulátorgyártás lehetőségeit vizsgálja, mivel a Daimler és a Farasis Energy által 2019-ben megkötött megállapodás akadozik.

Read More »