Oligarchák veszélyeztetik a szlovák sajtó szabadságát

A pénzügyi csoportok veszélyeztetik a leginkább a sajtószabadságot Szlovákiában, állítja az USA pozsonyi nagykövetsége. A sajtószabadság napja alkalmából kiadott közleményében a nagykövetség megállapítja, hogy a szlovákiai sajtó még mindig erős, rendszeresen közöl oknyomozó riportokat korrupciós botrányokról, amelyekben politikusok is megjelennek. Az Új Szó Online cikkét idézzük.

Úgy véli ugyanakkor, hogy veszélyben van a vélemények sokszínűsége. „Nyugtalanító az egyre erősödő konszolidáció a sajtó területén – állítja a nagykövetség. – Néhány nagy pénzügyi csoport több médiát is ellenőrzése alatt tart, ami veszélyezteti a valódi függetlenséget.” Figyelni fogják, hogy nem változik-e a színvonal, a hírek hangvétele, a szerkesztőségi vélemények, illetve azt is nézik majd, hogy nem bocsátják-e el a nyíltan bíráló alkalmazottakat.

A Freedom House által a napokban nyilvánosságra hozott médiaszabadság-index alapján Szlovákia a szabad országok közé tartozik, a 36. helyen szerepel 23 ponttal, Nagy-Britanniával és Máltával egy sorban. A három értékelt szempont – a törvényi háttér, a politikai befolyás és a gazdasági befolyás – közül azonban a Freedom House a politikai befolyásra adott a legtöbb pontot (9), ami rosszabb értékelést jelent. A másik két kritériumra 7–7 pontot kapott Szlovákia. A legrosszabb összesített pontszám a 100-ashoz közelít, az utolsó helyeken Észak-Korea, Üzbegisztán és Türkmenisztán szerepel 97–95–95 ponttal.

Magyarország – az utóbbi évek trendjének megfelelően – kilóg a közép-európai régióból, és a kevésbé szabad országok közé tartozik. A 71. hellyel ugyan megelőzi a 78. Bulgáriát, a 83. Horvátországot, a 84. Romániát és a 92. Görögországot, de az unió többi tagállama előkelőbb helyen szerepel. Az említett országokon kívül az unióból csak Olaszország szerepel még a kevésbé szabad országok között, a 64. helyen áll.

Magyarország előkelő helyen áll az utóbbi 5 évben legtöbbet rontó országok listáján is. 2009-ben még 23 ponttal hozzávetőlegesen egy szinten állt Szlovákiával, 2014-ben már 35 pontot kapott, ami 12 pontos romlást jelent. A legmagasabb pontszámot – 13-at – a politikai befolyásra kapott Magyarország, a másik két kritériumot egyaránt 11–11 pontra értékelte a Freedom House.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »