Vajdaságban az emberek rosszabbul élnek mint Szerbia más vidékein

“Bebizonyítottuk, hogy vétek veszteségeket gyártani, többet költeni, mint ami van. Senkit sem áltattunk, sem a gazdagokat, sem a szegényeket, mert nem az a célunk, hogy szeressenek bennünket, hanem, hogy tiszteljék a munkánkat. Takarékoskodtunk, kevesebbet osztottunk, de nem meséltünk dajkameséket”, mondta egyebek mellett az újvidéki Dnevniknek adott interjújában Zorana Mihajlović, a kormány alelnöke.

Az általa irányított tárca sikereiről szólva Mihajlović külön kiemelte az építkezési törvényt, amely eredményeként az építkezési engedélyekhez immár egy hónapon belül hozzá lehet jutni, de megemlítette a gyorsabb útépítést, illetve a közutak helyreállítását, javítását is.

“Mi manapság tízszer annyit építünk mint a 2004 és 2012 közötti időszakban. Nincs olyan hitel, nincs olyan projektum, amelyet nem indítottunk volna el, vagy ne gyorsítottunk volna fel”, mondta Mihajlović, hozzátéve, sikerként könyveli el azt is, hogy végre elmozdult a holtpontról a Žeželj-híd építése, amiért személyesen is sokat küzdött.

A köztársasági és tartományi hatalom viszonyáról, különösen, ami a Žeželj-híd körüli huzavonát illeti, a miniszter asszony azt mondta, Szerbia – és nem csak Vajdaság – minden polgárának sokat kellett eltűrnie azért, mert a tartományi kormányfő, Bojan Pajtić “a polgárok hátán akarta megmutatni politikai hatalmát”, ami sikerült is neki, hiszen majd egy évig megakadályozta a híd befejezését. Ha nem lett volna Újvidék polgármesterének elszántsága, felelős magatartása, soha nem jött volna létre a megállapodás, emelte ki Mihajlović.

“Ha úgy viselkedtünk volna, mint Pajtić, mi a Žeželj-hidat a tartományi kormány elleni támadásra használtuk volna ki, mert a szerb kormány és az építésügyi minisztérium nem szerepel a projektum szerződő felei között”, mondta Mihajlović, hozzátéve, a szerb kormány nem azt nézi, ki melyik pártból jött, hanem az a fontos számára, hogy a különféle projektumok beinduljanak és haladjanak. Véleménye szerint a vajdasági polgároknak joguk van tisztában lenni Vajdaság valós helyzetével, a pénzügyi helyzettől kezdve a fejlesztési lehetőségekig. Világosan meg kell határozni a prioritásokat, mert “szörnyű, szomorú és szánalmas, hogy Vajdaságban, amely gazdasági tekintetben mindig előbb volt Szerbia többi részéhez viszonyítva, ma az emberek rosszabbul élnek, mint Szerbia más vidékein”, mutatott rá Mihajlović, megjegyezve, ezt nem a jelenlegi, a Szerb Haladó Párt vezette szerbiai hatalom tette.

Kitekintő / Vajma.info

Friss hírek