Túszokat szabadítottak ki a Boko Haram fogságából

A nigériai hatóságok 234 nőt és gyereket szabadítottak ki a Boko Haram iszlamista fegyveres csoport fogságából az ország északkeleti részén, Sambisa erdőségben – közölte a hadsereg péntek este.

A hadsereg közlése szerint folytatódik a túszszabadítási hadművelet „több fronton” a térségben.

A katonaság csütörtökön arról számolt be, hogy 160 embert – hatvan nőt, valamint száz kislányt és kisfiút – sikerült kimenekíteni a Boko Haram karmai közül ugyanazon a helyszínen, Sambisa erdőségben. Két nappal korábban a katonák ugyanott csaknem háromszáz lányt és nőt szabadítottak ki, és megsemmisítették az iszlamisták több táborát.

A Sambisa erdő mintegy 100 kilométerre fekszik a Borno szövetségi állambeli Chiboktól, ahonnan 2014. április 14-én 276 diáklányt – elsősorban keresztényeket – rabolt el a radikális milícia. Nem tudni, hogy a kiszabadított túszok között vannak-e a chibokiak is.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogi szervezet szerint a tavalyi év eleje óta az iszlamista szervezet mintegy kétezer nőt rabolt el. A terrorcsoport általában erőszakkal az iszlám vallásra való áttérésre, illetve kényszerházasságra bírja foglyait, vagy rabszolgaságba taszítja őket. Néhány esetben harcra vagy tanaik átvételére kényszerítik az elrabolt nőket.

A saría (iszlám jog) radikális értelmezésén alapuló állam létrehozásáért küzdő Boko Haram évek óta folytat fegyveres harcot Nigéria északi részén, és támadásai mindennaposak a térségben. Hivatalos adatok szerint a terrorcsoport tavaly nagyjából tízezer ember halálát okozta a 175 milliós afrikai országban.

Kitekintő / MTI

Friss hírek