Támogatják a szemétlerakók eltüntetését

Szlovákiában július 17-ig pályázhatnak az önkormányzatok az illegális hulladéklerakatok felszámolására a Környezetvédelmi Alapnál. A környezetvédelmi minisztérium öszszesen 10 millió eurót különített el a zöldövezetek megtisztítására, az összeg nem fedi az összes illegális lerakat felszámolásának költségét, írja az Új Szó.

Januártól életbe lép a márciusban jóváhagyott hulladékgazdálkodási törvény, mely számos módosítást vezet be az illegális hulladéklerakatokkal kapcsolatban. Egyrészt növeli a rendőrség jogkörét, mivel bűncselekménynek minősül a szemetelés, ha az okozott kár meghaladja a 266 eurót. Az eddigi 160 euróról 1500 euróra nő az illegális lerakatot létesítőkre kiszabható büntetés összege. Cégek, vállalatok esetében az összeg akár 350 ezer euró is lehet. „Hivatalosan 2500-ról tudunk, valójában akár a 7000-et is meghaladhatja a lerakatok száma. Tízmillió eurót különítettünk el a felszámolásukra” – mondta Peter Žiga tárcavezető.

A támogatást a Környezetvédelmi Alaphoz benyújtott kérvények alapján osztják szét. Csak önkormányzatok pályázhatnak, és a pénzt csak az illegális lerakatok felszámolására (gyűjtés, elszállítás, tárolás, megsemmisítés) fordíthatják. „Ha adottak a körülmények, a hulladékosztályozásra és a környezet eredeti állapotának helyreállítására is igényelhető támogatás” – mondta a miniszter. Az igényléshez egy formanyomtatványt kell kitölteni, mely megtalálható az envirofond.sk oldalon, ehhez csatolni kell az illetékes járási hivatal környezetvédelmi osztályának álláspontját – a hivatalnak mindössze igazolnia kell, hogy a település létező illegális hulladéklerakatot szeretne felszámolni. Egy-egy önkormányzat több lerakat felszámolására is pályázhat, a támogatás felső határa 100 ezer euró. A szaktárca számításai szerint augusztus végén elkezdhetik folyósítani a támogatást.

A hatályos törvény értelmében az önkormányzatok területén előforduló hulladéklerakatokat önköltségen a településeknek kell felszámolniuk. Ez az új törvényben sem változik, annak ellenére sem, hogy a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) számos alkalommal tiltakozott a többéves gyakorlat ellen. A ZMOS azzal érvel, hogy a településeknek nincs anyagi fedezete a lerakatok felszámolására.

Fülek önkormányzata néhány hete harcot hirdetett az illegális lerakatokkal szemben. „Eddig közel ötven tonna hulladékot gyűjtöttünk össze, csak a kommunális hulladék elhelyezése kétezer euróba került. Közben a zöldhulladékot újrahasznosítjuk. Három forrásból finanszírozzuk a takarítást, a költségeket még nem összegeztük” – mondta Agócs Attila polgármester.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »