2040-ig biztosan nem lesz déli autópálya

Nem egy, nem öt, nem is tíz, hanem kerek 20 évvel tolódik ki a déli gyorsforgalmi utak építése. A Nemzeti Autópálya Társaság (NDS) váratlanul kitolta az ország déli régióiba tervezett R2-es gyorsforgalmi út egyes szakaszainak befejezését. Olyannyira, hogy a sofőrök egy része bizonyára meg sem éli az útszakasz befejezését, írja az Új Szó.

Realitás vagy inkább fikció, hogy Zólyomot Kassával – és ezáltal Pozsonyt Kassával – néhány éven belül jó minőségű négysávos gyorsforgalmi út köti össze? Az út egyes szakaszait 2020-ra kellett volna befejezni, a munkálatok megkezdésének új időpontja viszont 2040. „A finanszírozási lehetőségek átértékelése után jelentősen aktualizálták az R2-es gyorsforgalmi út építésének kezdetét” – közölte Eva Žgravčáková, az NDS szóvivője.

A legtöbb türelemre vagy inkább életkedvre azoknak a sofőröknek lesz szükségük, akik Rimaszombat és Rozsnyó között utaznak. A Bátka–Füge szakasz építése ugyanis becslések szerint nem kezdődik meg 25 évnél korábban. „Ez a mi állásfoglalásunk, amely mellett kiállunk” – fűzte hozzá Žgravčáková.

Út nélkül aligha lesz munka

Érsek Árpád, a Híd parlamenti képviselője, volt közlekedési államtitkár elfogadhatatlannak tartja a lépést. „Olyan régiókról van szó, ahol a munkanélküliség több mint 20 százalék körül mozog” – állítja Érsek. Emlékeztetett, a gyorsforgalmi út összekötné Losoncot Rimaszombattal, Rozsnyóval, Szepsivel és Kassával, ami alapfeltétele annak, hogy a nehéz gazdasági és szociális helyzetben levő régióba valamilyen beruházás érkezzen. Érsek úgy gondolja, hogy a közlekedésügyi tárcának négy fontos tényező alapján kellene meghatároznia, mely útszakaszok építése lesz prioritás. „Elsősorban a közlekedés sűrűsége, az építés igényessége, a gazdasági hatás és a finanszírozás lehetősége. Ha ezt a javaslatot jóváhagyták volna, akkor mindenki számára világos lenne, mikor és hol lesz kiépítve egy bizonyos út” – állítja Érsek.

A közlekedési minisztérium szóvivője, Martin Kóňa viszont azt állítja, hogy minden egyes közlekedési projekt annak előkészítésétől és a finanszírozás lehetőségétől függ, az R2-es építésének megkezdését pedig a következő kormányokra bízza. „Azt, hogy hol lehet pénzt találni ezekre a projektre, s hogy ezt milyen konkrét útszakaszokra lehet elkölteni, már valamelyik következő kormánynak kell eldöntenie. Ma nem lenne korrekt a következő évtizedben vagy még később esedékes projektek időpontjairól beszélni” – mondta lapunknak Kóňa. Arra a kérdésre, hogy miért nem lehet prioritás az útépítés a munkanélküliség által leginkább sújtott régiókban, nem válaszolt.

Petíció indult

Rozsnyó lakosai időközben aláírásgyűjtésbe kezdtek annak érdekében, hogy az R2-es Gombaszög–Méhész (Včeláre) szakaszának építését, a Szoroskő alagúttal együtt már jövőre megkezdjék, s az utat 2020-ban átadják a forgalomnak. A petíciót kezdeményezők figyelmeztetnek, hogy a városban és a régióban egyaránt 25 százalék körül mozog a munkanélküliség, Gömörben ráadásul 25 százalék felett, s minőségi gyorsforgalmi út, illetve beruházások nélkül ez a helyzet nem is fog javulni. Az aláírásgyűjtést június 21-én fogják befejezni, az íveket pedig június 29-én akarják átadni a kormányhivatalban.

Az R2-es útnak jelenleg két szakasza épül. A Zólyom–Psztrusa 7,8 kilométeres szakasz 98,8 millió euróba kerül, részben uniós forrásokból finanszírozzák. 2013 novemberében indult meg a Psztrusa–Krivány közötti, 10,4 kilométeres gyorsforgalmi útszakasz építése. A tervek szerint 2016-ban, egyszerre készül el mindkét út.

Ezen tervek megvalósítása is kérdéses, ugyanis az utóbbi útszakaszt a Váhostav építi, amely jelenleg a csőd szélén áll, s közel sem biztos, képes lesz befejezni a projektet. Felmerült, hogy a cég megbízásait átvehetnék partnerei, viszont nem tudni, azok meddig bírnák fizetni az 1500 alkalmazottat. Ha sikerülne is megépíteni az R2-es út ezen két szakaszát, a gyorsforgalmi Kriványnál véget érne – ha nem vesszük figyelembe Osgyán és Tornalja kerülő útjait, melyeket már évekkel ezelőtt átadtak a forgalomnak, s melyek egyszer részét képezik majd az R2-es gyorsforgalmi útnak.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek