Újabb erőfeszítések a szíriai válság megoldásáért

Staffan de Mistura a sikertelen aleppói fegyverszüneti tervezet után májustól fog találkozókat kezdeményezni a polgárháborúban résztvevő felekkel azzal a céllal, hogy csökkentse a nézeteltéréseket, illetve, hogy világosabb képet kapjon egy békés megoldás lehetőségeiről.

Staffan de Mistura, az ENSZ szíriai ügyekkel foglalkozó megbízottja pénteken kijelentette, hogy májustól tárgyalásokat fog kezdeményezni a szíriai kormányzattal, az ellenzéki csoportokkal, valamint a regionális hatalmakkal is annak érdekében, hogy feltérképezze, van-e reális esélye jelenleg a polgárháború befejezésének, adta hírül a Reuters.

A szíriai polgárháború több mint négy éve zajlik, kétszázhúszezer halálos áldozatot követelt, körülbelül 7,6 millió ember volt kénytelen elhagyni lakhelyét, és csaknem négy millió ember menekült el az országból. 

De Mistura tájékoztatta az ENSZ Biztonsági Tanácsát a tervekről. Ban Ki-moon ENSZ főtitkár már a hónap elején arra kérte a szervezet szíriai ügyekkel foglalkozó megbízottját, hogy a legtöbb figyelmet a tárgyalások megújítására fordítsa, miután az aleppói fegyverszüneti tervezet kudarcot vallott.

De Mistura elmondta, hogy Iránt is várják a tárgyalóasztalhoz, miután a régióban és Szíriában is befolyással bír. Múlt év januárjában Ban Ki-moon főtitkár visszavonta a perzsa állam meghívását a tárgyalásokra, miután az ellenzéki csoportok bojkottal fenyegettek iráni részvétel esetén. 

Az ENSZ-megbízott a találkozókat „a felek hajlandóságának fő tesztjeként” definiálta, amelyeknek célja a köztük lévő „szakadék szűkítése” három évvel a szíriai válság megoldásához irányelveket tartalmazó Genfi Kommüniké kiadása után.

„Nem várhatunk tovább. A mérhetetlen emberi szenvedés arra kötelez minket, hogy valamilyen változást érjünk el”, mondta de Mistura. 

Egyes diplomaták azonban már most kifejezték azon aggodalmukat, hogy de Mistura tervének megvalósulása előtt számos akadály áll. 

Oroszország kifejezte abbéli reményét, hogy a tárgyalások egy egységes frontot fognak képezni a terrorizmus ellen, utalva az Iszlám Államra és a Nuszra Frontra.

Káply Mátyás

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »