Civilek állítanák meg Pozsonyban „Putyin farkasait”

Összesen 75 közéleti személyiség látta el kézjegyével az Éjszakai Farkasok orosz motoros klub megállításáért indított felhívást, köztük Juraj Mesík aktivista és Grigorij Mesežnikov politológus.

A legalább ötezer tagot számláló motoros klub nemrégiben hirdette meg az eseményt, amelynek keretében tagjai 6000 kilométert tennének meg Moszkva és Berlin között, több európai várost érintve. Mint azt honlapjukon is írják, a náci Németország felett aratott győzelem hetvenedik évfordulóját akarják így megünnepelni.

A Putyinhoz hű orosz motorosok április végén vonulnának Moszkvából a Minszk-Breszt-Wroclaw-Brno-Pozsony-Bécs-München-Prága-Torgau-Karlshorst útvonalon egészen Berlinig.

Az aláírásokat gyűjtő aktivisták szerint azonban a motorosok küldetése nem a fasizmus bukásának, hanem az orosz állam terjeszkedésének ünneplése. Az ellenzők azt írják, az Éjszakai Farkasok az Ukrajna elleni gyűlölet terjesztői.

Ezen kívül semmi garanciát nem látnak arra, hogy az orosz motorosok felvonulása provokációktól mentes lesz. „Számos olyan eset fordult elő, amikor egy szuverén állam ellen lázítottak, provokáltak, félelmet és erőszakot szítottak“ – áll az aláírásgyűjtők közleményében.

Az átvonulás tervét Lengyelország és Csehország miniszterelnöke provokációnak minősítette: a lengyelek nem engedélyezik, hogy országukon keresztül haladjanak a motorosok, valamint előzetes információk szerint arra sem kaptak engedélyt, hogy Berlinen átvonuljanak.

Andrej Kiska köztársasági elnök is élesen bírálta és elítélte az Éjszakai Farkasok menetét. Az államfő szerint az orosz motoros klub menete csupán az arrogancia megnyilvánulása és erőfitogtatás.

Parameter.sk

Friss hírek