Kárpátalja kormányzója elítéli a magyar helységnévtáblák megrongálását

Vaszil Hubal, Kárpátalja megye kormányzója hétfőn hivatalában fogadta Magyarország ungvári főkonzulját a magyar községek helységnévtábláinak megrongálása ügyében, és arról biztosította a diplomatát, hogy – a történtek elítélése mellett – az ukrajnai megye vezetése egységesen fog fellépni minden hasonló vandál cselekedet és provokáció ellen.

A megbeszélésről az MTI érdeklődésére Bacskai József ungvári magyar főkonzul elmondta: „Hubal kormányzó mélységesen elítélte a magyarlakta települések helységnévtábláinak megrongálását, és tájékozatott arról, hogy már hétfő reggel elrendelte az előző éjszaka Eszenyben, Nagydobronyban és Kisdobronyban megrongált, illetve fekete festékkel befújt magyar helységnévtáblák megtisztítását, rendbetételét.”

Az ukrajnai megye vezetője utasította a kárpátaljai rendvédelmi szerveket, hogy tegyenek meg mindent a körülmények tisztázása és a tettesek kézre kerítése érdekében – tette hozzá. Azt is közölte: „Kárpátalja kormányzója hangsúlyozta, hogy a megye vezetése egységesen fellép minden hasonló vandál cselekedet és provokáció ellen.”

A zakarpattya.net.ua kárpátaljai hírportál jelentése szerint Vaszil Hubal kormányzó délutáni ungvári sajtótájékoztatóján annak a meggyőződésének adott hangot, hogy valakik nagyon szeretnék destabilizálni a helyzetet a békés és nyugodt Kárpátalján. Úgy vélte, a magyar falvak helységnévtábláinak megrongálása erre irányuló kísérlet. Mint kifejtette, a Bacskai József ungvári magyar főkonzullal történt találkozójukon egyetértettek abban, hogy „valakik viszályt akarnak szítani a nagy, közös kárpátaljai családban”. De ez senkinek nem fog sikerülni – hangsúlyozta, megjegyezve, hogy szerinte nem kárpátaljaiak követték el a vandál cselekedeteket.

Kitekintő / MTI

Friss hírek